Ny standard for teknisk tilstandsanalyse av bolig på høring

Endelig er den klar for offentlighetens blikk, NS 3600 Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig. Standarden vil få stor samfunnsmessig betydning. Fredag 19. oktober arrangeres et eget høringsmøte.

NS 3600 er utarbeidet for å angi krav til hva en teknisk tilstandsanalyse skal inneholde ved omsetning av bolig. Målet med standarden er å bidra til en enhetlig analyse og en tilstandsrapport som blir en god informasjonsbærer mellom kjøper og selger. Dette vil redusere konfliktnivået ved omsetning og gi kjøper en større visshet om boligens kvaliteter og mangler, i tillegg til hvilke tiltak som må forventes og hva det vil koste å utbedre disse.

Standardens krav er basert på

* NS 3424:2012 Tilstandsanalyse av byggverk – Krav og gjennomføring
* NOU 2009:06 Tilstandsrapport ved salg av bolig
* Tekniske krav til bolig angitt i lover og forskrifter
* Beste praksis på området.

- Tilstandsanalyser gjennomført i henhold til denne standarden og med aktører med tilfredsstillende kompetanse vil gjøre eierskifte vesentlig mer betryggende og sikkert for begge parter. Standarden vil synliggjøre behov for eventuelle tiltak ved boligen av teknisk art og være mer presis og informativ enn dagens praksis har vært. Vi anbefaler at standarden gjøres obligatorisk ved eierskifte av boliger, sier Svein Bjørberg i Multiconsult, som har ledet arbeidet med utviklingen av standarden.

Høringsmøte 19. oktober

Fordi dette er en standard som vil få en vesentlig samfunnsmessig betydning, medføre økonomiske konsekvenser og omfatte mange brukere (herunder også forbrukere), vil det i forbindelse med at standarden er på høring, bli arrangert et åpent høringsmøte. På møtet vil det bli gitt informasjon om bakgrunn, innhold og krav i standarden, og det vil bli anledning til å stille spørsmål til de som har utarbeidet den.

Tid: Fredag 19. oktober kl. 0900-1200

Sted: Håndverkeren, Møterom Galleriet, Rosenkrantzgate 7,
inngang Kristian IV gate

Program
* Bakgrunn v/ Merete H. Murvold i Standard Norge
* Gjennomgang av forslag til ny NS 3600 v/Svein Bjørberg, Multiconsult
* Standardens betydning for forbrukerne v/Forbrukerrådet
* Standardens betydning for takstbransjen v/Ottar M. Skare, President i NTF
* Hvordan sikre implementering av standarden? v/Roy M. Nilsen, Anticimex
* Diskusjon av forslaget – Spørsmål og svar i plenum

Det er gratis å delta på høringsmøtet, og det er ingen påmelding. Alle er velkommen til å møte opp på Håndverkeren 19. oktober kl. 0900.

Høringsforslaget kan lastes ned gratis fra Standard Norge hjemmeside

Kommentarfristen på forslaget til NS 3600 er 1. desember.