Astrup Fearnley Museet et praktbygg

Det nytter å skape fantastiske bygg i Oslo. Det nye Astrup Fearnley Museet til en prislapp på 700 millioner kroner er også Nordens største privatfinansierte museum. Den nye arkitektoniske perlen på 7 000 kvm på Tjuvholmen har sakte, men sikkert funnet sin form – og det nærmest uten en eneste protest.

Det nye bygget er tegnet av arkitekten Renzo Piano som også sto bak Pompidou-senteret i Paris.

Vi vil berømme brødrene Olav Selvaag og Frederik Selvaag og alle andre aktører i Tjuvholmen AS som vant konkurransen for utviklingen av Tjuvholmen. I tillegg til investeringene i selve bygget, er det brukt 600 millioner kroner på kunstnerisk utsmykking og utvikling av anlegget rundt bygget. Det er bygget opp en fantastisk skulpturpark og det er anlagt en badestrand midt i hovedstaden!

Den 29. September 2012 gjenåpner museet i det nye bygget på Tjuvholmen.

Jeg har i lange tider fulgt nøye med i det som skjer på Tjuvholmen fra min daglige utkikkspost på Nesoddbåten morgen og kveld. Her har det skjedd forandringer nærmest fra time til time i byggeperioden.

Dette har vært en komplisert utbygging. Hele bygget og spesielt tak-konseptet er et eventyr. Men det har måttet være en stor utfordring både for dem som har produsert byggematerialene – og for dem som har montert dem.

Det nye museet er spektakulært, men det glir meget godt inn i den øvrige bebyggelsen i området. Bygget er på mange måter kommet seilende inn på sine brede ”vinger”. Nå har det lagt seg til ro.

Det har skapt en ny dimensjon i hovedstaden. Dette kommer med sin utrolige kunstsamling til å bli et landemerke og et opplevelsesenter for mange. Dette er et løft for Oslo, ja, det er et løft for Norge.

Takk til alle dem som våget å ta et slikt løft.