Venstresiden vil slåss om LO-toppen

LO-leder Roar Flåthen trer av til våren. Nå leter venstreopposisjonen etter en kandidat som kan forpurre arverekkefølgen i landets største arbeidstakerorganisasjon.

– Vi håper å finne en god opposisjonskandidat som kan stille til valg med et alternativt program, sier leder Arne Byrkjeflot i LO i Trondheim til NTB.

Byrkjeflot, som selv er Rødt-politiker og en av de ledende skikkelsene i LOs venstreopposisjon, lar seg ikke begeistre av kandidaturet til dagens to nestledere, Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken.

– Det er svært liten forskjell på de to, sier han.

Venstresiden i LO vil si opp EØS-avtalen – eller i det minste endre den slik at den ikke griper inn mot norske tariffavtaler eller arbeidslivsbestemmelser. I tillegg kreves det tilleggspensjon for tidligpensjonister i privat sektor.

– Det holder ikke å få på plass en bedre tariffestet tjenestepensjonsordning for dem som jobber til de er 67 år. Det gjelder bare 15 prosent av LOs medlemmer. Vi må også sørge for at sliterne som må gå av tidligere, sikres mot avkorting av pensjonen, sier Byrkjeflot.

Medlemsdebatt

Både EØS og pensjon er blant temaene som diskuteres på LOs egne nettsider, der en stor, interaktiv medlemsdebatt ble innledet mandag. Debatten skal fortsette helt fram til LO-kongressen i mai.

– Vi ber våre medlemmer og tillitsvalgte delta i debatten. Det er viktig for oss å vite hva de er opptatt av – ikke minst med tanke på stortingsvalget neste høst, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han erkjenner at det blir diskusjoner om EØS-avtalen under kongressen, men tror ikke det går mot et vedtak om å si den opp.

– Det er veldig stor tilslutning til EØS i LO, sier Flåthen og legger til at spørsmålet også var oppe under kongressen i 2005 og 2009.

Til grunn for diskusjonen denne gang, er regjeringens ja til det omstridte vikardirektivet. Flere steder i landet truer fagbevegelsens folk med å vrake Ap-representanter som stemte for innføring.

– Jeg har registrert at det er uro enkelte steder, men nominasjonsprosessene er ikke over. Det ville være urimelig å straffe enkeltrepresentanter for dette, sier Flåthen.

Valget

Ved siden av EØS, boligpolitikk, rett til heltidsstilling, pensjon og kamp mot sosial dumping blir stortingsvalget et naturlig hovedtema fram til kongressen, tror LO-lederen.

– Den viktigste diskusjonen framover knytter seg til hva en borgerlig regjering vil ha å si for fagbevegelsen. Høyre pakker sin politikk inn i bomull, mens Siv Jensen er veldig tydelig på hva hun forlanger. Hva som blir den borgerlige plattformen, er høyst uklart, sier han.

Ifølge meningsmålinger vil rundt 40 prosent av LOs medlemmer stemme på Arbeiderpartiet. Ambisjonene er langt høyere i Ap, og Flåthen finner grunn til å trøste sine partifeller.

– Arbeiderpartiet er fortsatt det klart største partiet blant LO-medlemmer, og ved valg pleier oppslutningen å stige til rundt 55 prosent. Jeg tror ikke Siv og Erna bør innkassere en valgseier allerede nå, sier han.

Mandag formiddag møtte han den ferske arbeidsministeren Anniken Huitfeldt. At Ap-statsråden velger å snakke med LO-lederen på sin første dag på jobben, sier sitt om Flåthens betydning.

– Vi gikk gjennom flere aktuelle saker og sa klart ifra om hva vi forventer av regjeringen, for eksempel når det gjelder ufrivillig deltid og sosial dumping. Det var et godt møte, sier han.