Huseiere installerer sprinkleranlegg

Staten har innført nye strengere regler som påbyr sprinkleranlegg i forskjellige typer bolig- og næringsbygg. Disse reglene gjelder imidlertid ikke eneboliger, men hos sprinklerspesialisten Askim & Mysen Rør er pågangen god fra ansvarsbevisste huseiere.

- Mange vet at røykvarslere og enkle brannslukkingsapparater alene ikke gir optimal trygghet for sine barn og seg selv. Valget faller derfor på løsningen som redder liv - sprinkleranlegg som utløses automatisk. Brannen slukkes ved at de sprinklerhodene som er nærmest brannen utløses, opplyser sprinklerspesialist og ingeniør Jostein Førrisdahl hos Askim & Mysen Rør.

Rørleggermester og daglig leder Tollef Berger forteller at det er en positiv utvikling når det gjelder sikkerhetstankegangen hos private huseiere.

- Dette har en klar sammenheng med myndighetenes fokus på krav til montering av sprinkleranlegg på enkelte typer boliger. De som bor i hus uten sprinkleranlegg føler en viss utrygghet, og prioriterer da sikkerhet i eget hus ved å investere i et tilpasset anlegg. Selv om dette koster noen kroner, er prisen for full trygghet lav.

Moderne sprinkleranlegg er meget effektive og kommer i mange forskjellige varianter. Det finnes gode løsninger med vanntåke, skum, i tillegg til de tradisjonelle løsningene med vann under trykk. God produktutvikling og mer effektiv produksjon har også medført at prisen for sprinkling av en enebolig ikke behøver å koste mer enn et litt dyrt boblebad. For de fleste blir dette et prioriteringsspørsmål.

- Vannet kommer kjapt, og folk overlever. Dette gjelder også de som er nærmest brannen i rommet der brannen starter. Det fins i internasjonal sammenheng bare noen meget få eksempler på at personer har omkommet i en sprinklet bolig. Boligsprinkleranlegg er derfor uten tvil det mest effektive tiltaket for å beskytte personer og materielle verdier i tilfelle brann. Norge er blant de land som ligger i fremste rekke når det gjelder utbredelsen av boligsprinkleranlegg, men slike anlegg blir stadig mer populære også i andre land, bekrefter senioringeniør Vidar Stenstad hos Direktoratet for byggkvalitet.