Norsk vindkraft: Pioner baner vei for gigant

Norges første vindmøllepark til havs åpnes offisielt av kronprins Haakon i England torsdag. Erfaringene fra utbygging og drift der blir sentrale for utviklingen av Doggerbank.

Den første norskeide havvindparken, Sheringham Shoal, befinner seg i værhardt, britisk farvann. Nå står 88 enorme vindturbiner i sjøen, snart er alle i full sving. Eierne Statoil og Statkraft betegner det som et pionerprosjekt innen fornybar teknologi.

– Det har vært et pionerprosjekt preget av skrekkblandet fryd. Jo mer det blåser, jo mer kraft produserer vi, men under slike forhold har utbyggingen vært utfordrende. Vi håper det kommer til å blåse like kraftig nå som alt er på plass, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft til NTB.

Bratt læringskurve

Statoil hadde med seg lang erfaring og teknologi fra installasjoner offshore. Statkraft har trukket veksler på ti års bygging og drift av vindmøller på land. Men å bygge ut langt til havs under svært krevende forhold byr på helt nye utfordringer:

– Det har vært teknisk krevende, tøft vær og forsinkelser, men i sum har vi nå tilegnet oss erfaringer og kompetanse som vil komme framtidens prosjekter til gode, sier Steen.

Sammen med to andre selskaper har Statkraft og Statoil fått lisens til å utvikle vindkraft på Doggerbank, verdens største vindkraftsone. Der er det plass til å produsere 30 ganger mer kraft enn på Sheringham Shoal, nok til å dekke 8-9 prosent av britenes totale strømforbruk. Doggerbank kan bli verdens største havvindprosjekt, men alt avhenger av om det er mulig å gjøre prosjektet lønnsomt. Erfaringene fra Sheringham Shoal blir viktige i det videre arbeidet, der Statoil og Statkraft har forpliktet seg til å utvikle prosjekt på Doggerbank fram til konsesjon. Deretter vil det tas en investeringsbeslutning, en gang etter 2015.

Blåser på toppene

Åpningsprogrammet for Sheringham Shoal torsdag foregår på land, i ærverdige Holkham Hall i Wells-next-the-Sea. Velkomst, lunsj og taler blir nemlig langt enklere å gjennomføre der enn ute ved vindmøllene. Men hvis været tillater det blir det en helikoptertur ut for å ta en titt på parken utenfor kysten av Norfolk.

Til stede ved åpningen er blant annet kronprins Haakon, olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp), næringsminister Trond Giske (Ap), konsernsjef i Statoil Helge Lund, konsernsjef i Statkraft Christian Rynning-Tønnesen og leder for de lokale myndighetene i North Norfolk, Sheila Oxtoby. Det tre timer lange programmet avsluttes i 15-tiden.

Dagen før åpningen, onsdag, skal flere av deltakerne, inkludert kronprinsen, være til stede ved en energikonferanse i London. Det blir også tid til en mottakelse ved den norske ambassaden.