Privat sektor har nådd sykefravær-målet

Sykefraværet er lavere enn noen gang siden avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA) ble inngått i 2001.

Bedrifter i privat sektor har for første gang nådd målet i IA-avtalen.Sykefraværet i Norge fortsetter å synke og er nå totalt på 6 prosent, viser tall fra Nav. I privat sektor er sykefraværet på 5,5 prosent.

– For fjerde gang på rad synker sykefraværet, og dette er det laveste sykefraværet vi har hatt i andre kvartal i noe år siden statistikken ble utarbeidet i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

I IA-avtalen er målet å redusere sykefraværet med 20 prosent fra 2001-nivået. Det tilsvarer et sykefravær på 5,6 prosent, noe bedrifter i privat sektor altså har klart å komme under.

Fraværet gikk ned fra 6,5 til 6 prosent fra 2. kvartal 2011 til 2. kvartal 2012.

– Gledelig
– Det er gledelig å se at nedgangen fortsetter, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).

Det er andre kvartal på rad at sykefraværet er på det laveste nivået siden den første IA-avtalen ble signert i 2001. Nedgangen i 2. kvartal 2012 gjelder begge kjønn, alle aldersgrupper, fylker og næringer. Nedgangen sammenlignet med første kvartal i 2011 er på 7,6 prosent.

– Vi er på riktig vei mot målet i IA-avtalen om en nedgang i sykefraværet med 20 prosent. Siden 2. kvartal 2001 har sykefraværet gått ned med 14,2 prosent. Det er viktigere enn noen gang å sikre at alle partene i sykefraværsarbeidet er på banen for å bidra til fortsatt reduksjon, sier hun.

Tar med influensa
Fra og med 2. kvartal i år publiseres det også sesongjusterte sykefraværstall. De gjør det mulig å sammenligne statistikk for et nytt kvartal med forrige kvartal i stedet for å sammenligne med samme kvartal året før, slik det har vært gjort hittil.

Siden sykefraværet varierer betydelig gjennom året, vil de sesongjusterte tallene gjøre det lettere å følge den løpende utviklingen i fraværet.

Det nye tallmaterialet er justert for influensa. Dermed er den underliggende utviklingen rensket for influensavariasjoner. Det sesongjusterte sykefraværet var i 2. kvartal 6,4 prosent. Dette er 2,6 prosent lavere enn 1. kvartal.

Folketrygdens utgifter til sykepenger vil i år utgjøre 37 milliarder kroner. Dersom det sesongjusterte sykefraværet hadde vært like høyt som det var ved inngåelsen av IA-avtalen i 2001, ville folketrygdens sykepengeutgifter vært i underkant av fem milliarder kroner høyere.