Betongtavlen til Trollstigplatået

Betongtavlen 2012 tildeles Trollstigplatået på Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen.

Anlegget på Trollstigen får prisen for fremragende arkitektur og førsteklasses bruk av betong.

Norsk betongforenings jury uttaler bl.a. om prosjektet:

- Betongen er benyttet i god kontrast og harmoni med kun to andre materialer: corten stål og glass. Samvirket mellom betongen og de andre materialene viser et godt gjennomtenkt prosjekt i minste detalj, skriver de i sin uttalelse.

- Det komplekse prosjektprogrammet som inkluderer kafé og gaveforretninger, parkering, toaletter, turstier og utsiktspunkter i tillegg til kraftige flomvoller er godt organisert og inviterer den besøkende ikke bare til å stoppe opp, men til å bli værende og utforske stedet.

Prosjektet forsterker naturopplevelsene på en fremragende måte. De rene, skarpskårne betongvolumene, har en kraft som spiller opp mot de mektige, omkringliggende fjellformasjonene. En variert og dyktig behandling av de utvendige overflatene viser også hele spennvidden av mulige overflateuttrykk i materialet, fortsetter juryen.

- Eksisterende elveløp er gitt en spennende, ny bevegelse gjennom anlegget med en serie av terrasserte vannspeil med gjennomtenkt adkomst for den som vil ha et forfriskende bad, avslutter de.

Dette er andre gang et nasjonalt turistveganlegg tildeles Betongtavlen. Sohlbergplassen langs Nasjonal turistveg Rondane ble tildelt prisen i 2007.

Trollstigplatået:

* Byggherre – Statens vegvesen, Turistvegseksjonen
* Arkitekt– Reiulf Ramstad Arkitekter AS
* Byggeteknikk – Dr. Techn Kristoffer Apeland AS
* Landskapsarkitekt– Bjarne Aasen
* Entreprenør– Christie & Opsahl AS

Prisutdelingen med prosjektpresentasjon av arkitekten finner sted på Hotell 33 i Oslo onsdag 24. oktober kl 1400 som en del av arrangementet «Betongpriser 2012», Program og påmelding på www.byggutengrenser.no

Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og er en utmerkelse som gis til byggverk i

Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.

Første pris gikk til Bakkehaugen kirke i 1961.

Her kan du lese Byggeindustriens prosjektbeskrivelse.