Årets forskningspriser deles ut

Onsdag kveld blir Forskningsrådets priser for fremragende forskning, formidling og innovasjon utdelt av kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Prisene går til professor Bjørn Jamtveit ved Universitetet i Oslo, til Cambi AS og Oslo kommunes energigjenvinningsetat og til professor Nils Christian Stenseth ved Universitetet i Oslo.

Professor Jamtveit får prisen for banebrytende og tverrfaglig forskning innen geofysikk og geologi og for å ha bygget opp et internasjonalt ledende forskningsmiljø innen det nye forskningsfeltet.

Forskningsrådets innovasjonspris mottar miljøteknologibedriften Cambi, som sammen med Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune har etablert en banebrytende biogassfabrikk i Nes på Romerike. Fabrikken oppgraderer biogass til flytende biometan som blir brukt som drivstoff, og næringsstoffene fra matavfall gjenvinnes som biogjødsel.

Den siste av årets prisvinnere er professor i økologi og evolusjon, Nils Christian Stenseth ved Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Han er også preses i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Stenseth har i sin forskningsformidling klart å fenge et publikum langt utenfor fagets grenser og evner å forklare komplekse problemer på en forenklet og tydelig måte, sier juryen. Han får derfor prisen for forskningsformidling.

Prisutdelingen foregår under arrangementet Forskningens festaften i Oslo Konserthus. (©NTB)