Klare for jobb i bygg og anlegg

20 studenter på Anleggsteknikk ved Høgskolen i Bergen har startet det siste studieåret med seks ukers praksisopphold hos entreprenører i regionen.

Fakta om EBA Vestenfjelske

EBA Vestenfjelske er bransjeforeningen for bygg- og anleggsentreprenører i Hordaland og Sogn og Fjordane. Foreningen har 55 medlemsbedrifter og er den største distriktsforeningen i landet. EBA er tilsluttet Byggenæringens Landsforening (BNL) og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

– Mange bedrifter trenger nye medarbeidere, og for dem er dette en fin anledning å bli kjent med aktuelle kandidater. Tilsvarende gir dette studentene en perfekt mulighet til å vise hva de duger til, sier direktør Hans Martin Moxnes i Entreprenørforeningen Bygg – Anlegg, Vestenfjelske avdeling.

Det er tredje gangen Høgskolen i Bergen i samarbeid med EBA Vestenfjelske har lagt til rette for en praksisperiode i starten på femte semester på studieretningen Anleggsteknikk under Bygginstituttet. Praksisen er organisert med tre uker i produksjon på byggeplasser sammen med fagarbeidere og tre uker på kontor med anleggsledelsen. Slik får de vordende ingeniørene innblikk i hva som kreves for å få ferdigstilt alle brikker i puslespillet som til slutt blir et bygg eller konstruksjon, og at disse kommer på plass i rett rekkefølge

Populær ordning
- EBA Vestenfjelske og medlemsbedriftene har vist stor velvilje. Siden Høgskolen startet med å tilby studentene praksisopphold for tre år siden har bedriftene gitt oss tilbud om flere praksisplasser enn det er studenter, sier høgskolelektor Per Aas Moen ved Institutt for byggfag. Han har sammen med høgskolelektor Tonje M. Nordås det faglige ansvaret for studentenes praksis.

Denne høsten har NCC Anlegg, Veidekke Entreprenør, Br. Ulveseth, LAB Entreprenør, Walde Gruppen, Stoltz Entreprenør, Strand og Backer Entreprenør hatt studenter fra HiB som hospitanter. I tillegg til det arbeidet de utfører mens den er i bedriften skriver de også en rapport basert på problemstillinger i den bedriften de jobber i, og som bedriften får tilgang til. Før de starter praksisoppholdet går studentene gjennom et to dagers HMS-kurs i regi av EBA Vestenfjelske.

Fra helsevesenet til bygg og anlegg
Torgunn Svendsen (26) fra Lindås er en 20 studentene som har hatt praksis, først i sommerjobb og deretter i seks uker i høst. Hun jobbet i helsevesenet etter at hun gikk ut av videregående skole, men bestemte seg for et karriereskift for vel to år siden. Hun stortrives med å studere anleggsteknikk på HiB.

– Jeg tok kontakt med NCC da bedriften presenterte seg under karrieredagen på skolen i vår, fordi dette er en stor bedrift med mange muligheter. Det førte til at jeg ble kalt inn til intervju og tilbudt jobb på Rennesøy. Her er NCC Anlegg i ferd med å omgjøre den gamle NATO-basen til et datalagringssenter. Jeg fikk blant annet trykke på knappen da det skulle sprenges i en stor fjellhall.

Under praksisoppholdet fikk Torgunn ansvar for kvalitetssikring og jobbet også som HMS-ansvarlig. – Jeg fikk prøve meg frem og føler jeg lærte utrolig mye på kort tid. Dette ga absolutt mersmak, sier hun.