Sydsiden Handelsenter

Sydsiden Handelsenter

Sted: Moss

Prosjekttype: Nybygg og ombygging næringslokaler

Bruttoareal: 7.000 kvm

Byggherre: Enata Eiendom

Totalentreprenør: Bermingrud Entreprenør Østfold

Kontraktssum eks. mva:
53 millioner kroner

Arkitekt og LARK: Plus arkitektur

Byggherrerepresentant: Elektro Ventilasjon Rør Norge (EVR)

Rådgiver: RIB og RIBR: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Betong: Jan E. Engebretsen - Rør (og prosjektering): JOS VVS - Elektro (og prosjektering): Totaltek - Ventilasjon (og prosjektering): Aas og Haukanes - Stål: Ruukki - Landmåler: Landmåler Martin Ruud - Taktekker: Loggia Tak - Maler, tømrer, innredninger og levering innerdører: Nydalen Bygg - Ytterdører og ståldører: Svenor - Grunnarbeid: Reidar Skogen Graving og Transport - Fasade og vinduer: EMA - Branntetting: Firesafe - Porter og branngardiner: Haby - Heis: Heisplan - Lås/sikring: Flexi Lås og Gitter - Fasader og takplater: Br. Ivarsby - Panle: Paroc - Stålarbeider: Talitor

Storhandelen vokser ytterligere i Mosseregionen. I Varnaveien står en ny handelspark ferdig, der både G-Max og Expert er nye leietakere.

Sydsiden Handelspark ligger såvidt innenfor kommunegrensa til Moss, grensen mot Rygge kommune går midt i Varnaveien. Lenger øst langs Varnaveien er det mye detaljhandel som florerer, mens dette området har en overveiende del av storhandel. 

På tomta vest for Sydsiden Handelspark, og som nærmeste nabo, ligger en sammenhengende bygningsmasse der Jysk, XXL og Lefdal etablerte seg for et par år siden. Bermingrud Entreprenør Østfold AS var utførende for dette, og har også vært totalentreprenør på Sydsiden Handelspark.

Byggherrer er Enata Eiendom som overtok deler av TrioVings tomt i 2011. Byggherrerepresentant for Enata Eiendom er EVR AS.

Arkitekter har vært Plus arkitektur, mens de tekniske underentreprenørene har hatt eget prosjekteringsansvar, med Itech som teknisk koordinator.

Full drift
‒ Vår kontrakt er på 53 millioner kroner, men den har vært utfordrende og komplisert. Totalentreprisen omfatter nybygg pluss en del omgjøringsarbeider etter gitte parametre i ICAs lokaler. ICA har en stor og innarbeidet butikk på ca. 5.000 kvm, som grenser til de nye butikkene. Her trengtes nøye koordinering for å drive vår prosess videre, samtidig som ICA måtte ha full drift hele tiden, sier prosjektsjef i Bermingrud Entreprenør Østfold, Tore Holte.

Nybygget er på 7.000 kvm, i tillegg kommer vel 1.500 kvm ombygging i lokalene til ICA. Ved oppstart i november i fjor var altså ICA kun på plass, mens G-Max og Expert kom til som leietakere lenger ut i prosessen. Begge disse hadde store arealbehov; G-Max har 4.000 kvm, mens Expert leier 2.300 kvm. Ombyggingen av ICA omfatter, foruten nytt inngangsparti, også nytt varemottak og flaskemottak.

‒ Det er alltid byggetekniske utfordringer å gå inn i eksisterende bygg, og å skille mellom hva som er i kontrakten og hva som ikke er det. Det er som regel annerledes enn hva man hadde forestilt seg, og vanskelig å ha oversikt over konsekvensene, sier Bermingruds prosjektleder Petter Thoresen.

Bygget er punktfundamentert, har ringmur, bæresystem i stål, og er kledd med Parocelementer. Taket har gitterdragere med tradisjonell stålplateløsning. Bygget klarte energimålkravene til klasse B med god margin i begge de to nye butikkene.

Flere leietakere inn G-Max trengte mer plass enn opprinnelig planlagt, og fikk ytterligere ca. 6 meter inn i arealene til Expert. Flere leietakere er nå på plass, siste tilskudd er en dyrebutikk, som har fått installert en heis opp til en ny mesanin. Et mindre lokale er innredet med tanke på fastfoodvirksomhet, og er klargjort med kjøkken og tilhørende fettutskiller.

Iøynefallende
Sydsiden Handelspark ligger svært godt eksponert ut mot gjennomgangstrafikken. Et kjennetegn mot sør er utenpåhengte perforerte plater. Foruten å gi bygget et «løft», bærer de også kjedenes store logoer.

‒ «Cowboyfasadene» – som vi spøkefullt kalte dem i prosessen – gjør at det ved snøfall kan bli tonnlaster på baksiden av takflatene. Det tok vi hensyn til i prosjekteringen for nybygget. Men for å slippe å gå inn med omfattende forsterking av taket over ICA, etablerte vi et snø-smelteanlegg drevet med biovarme i randsonene på taket der, sier Holte. Den eksisterende fasaden var på ca. 70 meter, med det nye volumet er fasadelengden nå på hele 170 meter. På det dypeste, i vest, er fasaden 110 meter lang.

En stor del av kontrakten omfatter leietakertilpasninger, men også store og omfattende oppgraderingsarbeider på det ca. 9.000 kvm store utomhusarealet. Foruten problemer med høy grunnvannstand i byggeperioden var det også andre utfordringer.

Stor utomhusjobb
‒ Vi måtte senke tomta på parkeringsplassen mot Varnaveien med tanke på fallforhold inn mot butikkene. Varnaveien og den eksisterende parkeringsplassen lå så høyt at vannet rant inn mot de eksisterende konstruksjonene, lavbrekket var for langt inn. Vi måtte sikre oss at vannet ikke kom inn i bygget ved å grave ned et nytt lavbrekk 18 meter foran bygget, forklarer Holte.

Innvendige butikker ble overlevert leietakere i midten av mai, G-Max åpnet 23. august og Expert 30. august. Bermingrud vil ha avsluttet sine arbeider med Sydsiden Handelspark i midten av oktober.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter