Forus Arena

Forus Arena

Sted: Forus

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
55 millioner kroner

Bruttoareal: 8.000 kvm

Byggherre: Forus Arena

Totalentreprenør: Kruse Smith

Arkitekt: Plank Arkitekter

Rådgivere: RIB: Norconsult - RIVent: Urd Klima - RIRør: Rørlegger Team - RIE: Kreatel - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Prostikk - Grunnarbeider: T Stangeland Maskin - Peling: Sea-
brokers Entreprenør - Ferdigbetong: Jærbetong - Betongelementer: Spenncon og Egersund Betong-
industri - Stålarbeid: Stålteknikk - Taktekking: Sandnes Tak – Vinduer, glass- og alu.arbeider og ytterdører: Time Aluminium - Innerdører: Nordic - Trapper og rekkverk: Trappeteknikk - Tømrer: Stavanger Bygg - Maling, gulvbelegg, parkett, tepper og epoksygulv: Vatland og Sønn - Flislegger: Nysted - Rørlegger: Rørlegger Team - Elektro: Kreatel - Ventilasjon: Urd Klima - Heis: Thyssenkrupp Elevator - Asfalt: Lerang Asfalt - Maskinutleie: Ramirent - Byggvask/rent bygg: Thingbø Byggrent - Stillaser: Stillaspartner - Transport og mottak av byggavfall: Westco Miljø

Kruse Smith Entreprenør har ført opp et bygg som rommer Kai Hansens Trykkeri og kontorer på Forus.

Forus Arena er på ca 8.000 kvm. Bygget er tegnet av Plank Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise.

55 millioner kroner
Kruse Smith Entreprenørs kontraktssum er 55 millioner kroner eks mva. Entreprenøren startet arbeidene i september i fjor. Bygget stod ferdig i september i år.

Kai Hansens Trykkeri AS, som eier byggherren Forus Arena, skal bruke litt under halvparten av bygget. Trykkeri-
virksomheten blir dermed samlet i ett bygg.

Resten av bygget skal leies ut. Kantinen i andre etasje og et stort sosialt rom og en takterrasse i femte etasje kan brukes av leietakerne.

Slipte betongelementer
Forus Arena ligger i den nordlige delen av Forus, i et område der det for tiden skjer mye byggeaktivitet. Tomten var lett skrånende og er i stor grad fundamentert på undersprengt fjell. En del av bygget står på 50 6-12 meter lange betongpeler. Det er lagt radonduk under hele bygget.

Prosjektleder Steinar Bjørgo i Kruse Smith Entreprenør forteller at bygget er tilnærmet rektangulært, med unntak av en buet fasade mot sør. Den består av elementer på 2,7 meters bredde.

– Bygget har få vinkler som er 90 grader. Underetasjen er bygget i plasstøpt betong. Delen over bakken har bærende konstruksjon i betongelementer. Dekket over den plasstøpte delen er 40 cm tykt og slakkarmert. Taket i kontordelen har noen graders fall, er isolert og tekket med takbelegg. Taket over trykkeriet er laget av stålplater som bæres av 25 meter lange ståldragere. Dragerne kom i to deler på trailere fra produsenten i Danmark. Fasadene består av mørke slipte betongelementer produsert ved Egersund Betongindustri. Betonggulvet i trykkeriet har belegg av epoksy. I kantinen er det parkett på gulvet. Kontorer og korridorer har teppegulv. I arealene som skal leies ut kan leietaker bestemme innredning.

Forus Arena har universell utforming. Slipte betongelementer og aluminiumsvinduer gir lave vedlikeholdskostnader og har lang levetid. Det er lagt til rette for å kunne utvide bygget senere.

Genererer varme

Trykkerimaskinene genererer mye varme som kan brukes til oppvarming av hele bygget. I kontordelen er det radiatorer for bruk når trykkeriet står stille. Bygget er tilknyttet Lyses nett for fjernvarme og fjernkjøling. Garderober og dusjer i underetasjen har vannbåren oppvarming. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 40 cm i taket. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Fasaden mot sør har soldempende glass. Hele bygget er sprinklet.

Buet tomt ga buet bygg
Steinar Bjørgo sier at det tok litt tid å få tillatelse til å sette i gang med byggingen, noe som ga utfordringer med produksjon av betongelementene. – Prosjektet har likevel gått greit og er gjennomført uten fraværsskader.

Sivilarkitekt og partner Gunnar Gjerde i Plank Arkitekter forteller at Forus Arena har en arkitektur som relaterer seg stor grad til tomtens karakteristiske form.

– Tomten har en stor bue langs veien, og vinkler. Dette gjenspeiles i bygningen, både i plan og fasader. Uansett hvor man ser bygget fra så vil man oppleve en del av vinklene eller buen. Selve trykkerihallen ligger i en lav del som fyller hele buen, og kontordelen trekker bygget opp i høyden, slik at disse står i kontrast til hverandre. Bygningen er tenkt å fullendes med byggetrinn 2 som en glasskrone ut mot innkjørselen. Material- og fargebruken og glattheten i vegglivet samler bygget, mens den buede veggen skiller seg fra resten med en søyle/skive karakter.

– De to største utfordringene har vært utformingen og konstruksjonen av den buede veggen, samt det å planlegge bygget i to byggetrinn. Det har også vært viktig å ha fokus på at vibrasjonene fra trykkeriet ikke forplanter seg til resten av bygget. Derfor er de konstruksjonsmessig skilt fra hverandre.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter