Solevåg skule og fleirbrukshall

Solevåg skule og fleirbrukshall

Sted: Sula kommune
Møre og Romsdal

Bruttoareal nybygg: 3250 kvm

Byggherre: Sula kommune

Totalentreprenør:
Lønnheim Entreprenør, prosjektleder: Claude Hildrestrand

Kontraktssum: 58,1 millioner kroner

Prosjektkostnad:
71 millioner kroner

Byggherreombud: Olset

Arkitekt: Ole Kaldhussæter, Lønnheim Entreprenør

Rådgivere: RIG (geoteknikk) og RIB (betong/global): Norconsult - RIA (akustikk): Brekke & Strand akustikk - RIB og utførende pefab. betong-
elementer: ElementPartner - RIB og utførende stålkonstruksjoner: Lønnheim Stål - RIV og utførende ventilasjon og automatikk: Nordvest Miljø - RIE og utførende elektro: HM-Elektro - RIVrør: VVS Planlegging

Underentrepenører/leverandører: Ferdigbetong: Dyrøy Betong - Oppmåling: Longvas Oppmåling - Avfall: Norsk Gjenvinning - Grunn-
arbeid: Ålesund Maskin - Porter: Nassau Door - Lås og beslag: Møre Beslag - Bærende stålplatetak: Ruukki - Taktekking/ radonsperre: Takservice - Byggevarer og armering: E.A. Smith - Isolasjon: Sundolitt - Veggelementer: Paroc - Maler og gulvbelegg: Malermestrene Nielsen & Mele - Kjøkken: Norema Kjøkken-
studio - Sportsgulv: Gulv og Takteknikk - Teleskoptribune: Egas Sport - Heis: Heisplan - Automatikk: EM Systemer - Rør: Rørleggersentralen

Solevåg skule og fleirbrukshall i Sula kommune på Sunnmøre sto ferdig til skolestart etter ett års byggetid.

– Kommunen har fått mye for pengene, mener arkitekt Ole B. Kaldhussæter. Det er byggherreombud og daglig leder Rolf Olset i prosjekteringsfirmaet Olset AS helt enig i.

– Vi traff markedet godt og har klart å holde oss innenfor areal- og budsjettrammene som var satt som ramme. Skulle vi ha bygd i dag, ville det nok ha blitt 15-20 millioner kroner dyrere, sier Olset til Byggeindustrien.

Han mener at han ikke tar munnen for full når han kaller Solevåg skule og fleirbrukshall et suksessprosjekt.

Total pris på prosjektet endte på 71 millioner kroner inkl. mva. Lønnheim Entreprenør AS i Kristiansund har vært totalentreprenør, prosjektleder har vært Claude Hildrestrand. Lønnheims entreprise hadde en ramme på 58,1 millioner kroner.

Lønnheim-satsing
– Vi er ledende på idrettshaller i Norge og har spesialisert oss på nisjene idretts-, kultur- og næringsbygg, sier regionsjef Ramsy Suleiman til Byggeindustrien. Lønnheim har etablert et avdelingskontor i Ålesund fra 2012 som et ledd i å nå målet om en omsetning på 500 millioner kroner i årsomsetning innen 2015.

Solevåg skule og fleirbrukshall er tegnet av Lønnheims faste arkitekt, Ole B. Kaldhussæter. Han sier til Byggeindustrien at han hadde en vanskelig tomt å forholde seg til da arbeidet startet. Høydeforskjellene var store og dette har preget løsningen som ble valgt.

– Egentlig var det ikke så mange alternative muligheter. Det måtte bli et nokså langstrakt bygg med skole i 11 meters høyde i den ene enden og flerbrukshall i den andre. Og så har vi levert et lavkostbygg med gode kvaliteter. Kommunen har etter min mening fått mye for pengene, sier Kaldhussæter.

Han har tegnet mellom 70 og 80 større og mindre idrettshaller som Lønnheim har levert over hele Norge. På Solevåg skule er idrettshallen utformet som en flerbrukshall på 24 x 44 meter. Det gir muligheter for de fleste former for ballspill, og åpner også for oppdeling av hallen i mindre enheter.

Stål og betong
Hele nybygget har en grunnflate på 3250 kvm, hvorav flerbrukshallen er på 1175 kvm. Skolen er bygd i tre etasjer, og har i likhet med flerbrukshallen bærende konstruksjoner i stål og betong.

Byggeperioden har vært utfordrende for entreprenøren som en følge av den vanskelige tomta. I tillegg til å være bratt har den også vært trang. Lagerplassen har vært i knappeste laget. Dette har satt strenge krav til god logistikk.

Skolen har plass for 200 elever i 1. - 4.-årstrinn. I skolebygget er det åtte baserom, to for hvert årstrinn. Rommene er adskilt med fleksible vegger i Whiteboardkvalitet. Det kan skrives med tusj på veggene, slik at disse fungerer som en tavle. Veggene kan åpnes opp og gi et stort rom på 280 kvm. I tillegg til baserommene er det grupperom, garderober, SFO-rom med kjøkken, lagerrom og allrom.

Flerbruksdelen er tilrettelagt med ulike typer baner for håndball, volleyball og basketball og har fått et pulastic-dekke. I tilknytning til flerbrukshallen er det fire garderober med dusj, et sosialt rom som også kan leies ut til konfirmasjoner og lignende. I hovedinngangen er det tilrettelagt for vaktrom og kiosk som kan benyttes ved arrangement utenfor skoletid. Amfiet i flerbrukshallen har sitteplass for over 300 og kan klappes sammen mot veggen når det ikke er publikum til stede.

Den gamle Solevåg skole står fortsatt ved nybygget. Gamleskolen har de to øverste klassetrinnene i barneskolen for seg selv, sammen med lærerne. Lærerværelset er plassert i gamledelen.

Redusert veggplass
Trangboddheten er over, i alle fall for noen år. Ifølge rektor Steinar Hide er Sula kommune, som er nabokommune til Ålesund, blant de største vekstkommunene i Møre og Romsdal. Skolen har totalt 199 elever i dag mens den for 12 år siden hadde 111 elever. Fortsetter denne veksttakten er det bare et spørsmål om tid før Hide må se seg om etter enda større lokaler.

I den nye delen av skolen, som har kapasitet til 200 elever, er det nå 117 elever. Hide er i veldig stor grad tilfreds med nybygget. Da Byggeindustrien var på besøk, hadde han et erfaringsgrunnlag med driften av nyskolen på 14 dager. Alt var ikke helt ferdig.

– En minusside med de fleksible veggene er at den faste veggplassen i base-
rommene er mindre. Vi har vært nødt til å kompensere dette med opphengsskinner. En fordel er at vi kan bruke tusj direkte på veggene. Kritt brukes i det hele tatt ikke. Og det er «skuddpremie» på lærere som bruker sprittusj, sier Hide.

Han er tilfreds med dører med moderne, digitaliserte låser som kan programmeres for hver enkelt bruker. Dermed får ulike brukere tilgang til rommene de har behov for å benytte og ingen andre rom. Nøkkelbrikken kan slettes dersom skoleinspektøren får klage på manglende rydding eller andre forhold. Da må brukeren henvende seg til inspektøren for en oppstrammer, før kortet igjen aktiviseres.

To korps og to idrettslag bruker skolen jevnt på kveldstid. Med de fleksible baserommene i skolebygget kan aktiviteten i større grad foregå parallelt.

Rektor skryter også av ordningen med et kjøkken knyttet til SFO-rommene som gir mulighet for matservering. To varme måltider i uka serveres til barna på SFO. De tre øvrige dagene serveres et påsmurt måltid.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter