Piren 3

Piren 3

Sted: Damsgårdssundet, Bergen

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
40 millioner kroner

Bruttoareal: 2.500 kvm

Byggherre: BOB

Totalentreprenør:
Betonmast Bergen

Arkitekt: OG Arkitekter

Rådgivere: RIB: Holst & Valen - RIV: Profitek (rør) og VVT Luftmiljø (vent) - RIE: Profitek - RIAku: Sweco (Kilde Akustikk) - RIGeo: Multiconsult - RIBr: RESQ

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Graving: Buck & Jønsson - Peling: FAS - Betong-
arbeider: Magnar Sivertsen - Prod betongelementer: Nobi - Mont betongelementer: Myklebust BKB - Gulvstøp: Industrigulvspesialisten - Stålkonstruksjoner: Fana Stål - Taktekking: Protan - Q-dekker: Nævdal Stålbygg - Glass- og alu.arbeider: Gjesdal Aluminium - Vinduer: NorDan - Dører: Swedoor - Trapper og rekkverk: BBV Profftrapp - Tømrer og blikkenslager: Byggmester Ådnekvam - Maler, membran, fliser, utv puss: Format - Rør, varme, elektro, sprinkler: Profitek - Ventilasjon: VVT - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Låsservice - Heiser: Schindler Stahl Heis - Anleggsgartner: Gravdal Hage & Anlegg - Transport og mottak byggavfall: Franzefoss

Betonmast Bergen AS har ført opp det tredje og siste bygget i Piren-serien for Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) i Damsgårds-
sundet.

Piren 3 er på 2.500 kvm og inneholder 24 leiligheter og et næringslokale på 110 kvm.

40 millioner kroner
Bygget er tegnet av Og Arkitekter AS, som også har tegnet Piren 1 og 2. Betonmast Bygg Bergen har ført opp bygget i totalentreprise til en kontraktssum på 40 millioner kroner eks mva. Byggestart var i august 2011. Leilighetene ble tatt i bruk i midten av september i år.

Rom for kajakker
Prosjektleder Helge Jarstad i Betonmast Bygg Bergen forteller at de 24 leilighetene varierer fra 63 til 93 kvadratmeter. – Standarden er høy. Kjøperne kunne velge ulike innredningsalternativ. I femte og sjette etasje ligger det to felles takterrasser på henholdsvis 140 og 90 kvm. Solforholdene er gode. Alle leilighetene har terrasser eller balkonger fra seks til 15 kvadratmeter, universell utforming, kabel-TV og bredbånd fra Canal Digital. Bygget inneholder ikke parkeringsanlegg, men det vil bli mulig å kjøpe parkeringsplass i et anlegg som skal bygges på den andre siden av Damsgårdsveien.

På fremsiden av Piren 3 går det en offentlig tilgjengelig bryggepromenade. Det er også tilkomst til vannet fra bryggen. Under en treplatting mellom Piren 2 og Piren 3 er det rom for kajakker. Fra bygget er det utsikt mot Damsgårdssundet, Ulriken, Fløien og Løvstakken.

50 stålkjernepeler
Tomten ved Damsgårdssundet er på 0,7 mål og består delvis av utfylt sjøbunn. Bygget hviler på 50 stålkjernepeler som når ned til fast fjell (i snitt 12 meter lange). På grunn av forurensing måtte en del masser fra grunne, tas ut og deponeres. Det er radonduk under bygget.

Piren 3 har tilnærmet rektangulær form. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og stålsøyler. Bygget har et skrånende stålplatetak som er isolert og tekket med folie. Fasadene har klimavegger og er kledd med Formica-plater. I leilighetene er det parkett på gulvene og helflisete bad. Bygget ble lukket på våren og konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme og rotoravfukter. I leilighetene er det trevinduer som er beslått med aluminium. I næringsdelen er det glassfasader i aluminium.

Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det er vannbåren varme i badegulvene og radiatorer i stuene. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,2. Bygget er prosjektert etter Tek97 og er i energiklasse C. Alle leilighetene er fullsprinklet og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og egne aggregater. Det vil komme bossuganlegg i Damsgårdsgaten.

Krevende logistikk
Helge Jarstad sier at en trang tomt med sjø på en side, bygg på to sider og trafikkert gate på den fjerde var krevende.

– Det satte store krav til logistikk i prosjektet.

Anleggsleder Hege Johansen legger til at bygging på mange av nabotomtene var utfordrende.

Da aktiviteten var på topp arbeidet 50 bygningsarbeidere på Piren 3. Bygget er ført opp uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er på 73 prosent. På spørsmål om hva Betonmast tar med seg av lærdommer fra dette prosjektet svarer Jarstad at firmaet har fått mer ballast på bygging av leiligheter, samt på å føre opp bygg på kort tid på tang tomt.

– Vi har også fått nyttig erfaring i kundetilvalg og grunnarbeid med stålkjernepeler.

Hege Johansen trekker frem nyttige erfaringer fra tett oppfølging av underentreprenører.

Veldig fint prosjekt
Prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe i BOB sier at Piren 3 har blitt et veldig fint prosjekt.

– Jeg synes det er gledelig at vingeleilighetene har blitt fullverdige sjøfrontleiligheter. De får en bedre nærhet til sjøen enn vi trodde var mulig. Piren 3 har et utemiljø som oppfordrer til å bruke det maritime miljøet, med blant annet kajakkparkering under en treplatting.

Tre privatiseringsnivå
Sivilarkitekt Petter Tenold i Og Arkitekter forteller at Piren 3 er det siste av de tre Piren prosjektene som ligger på rad og rekke langs Puddefjorden og Damsgårdssundet.

– De tre byggene har mange av de samme løsningene og er også knyttet sammn med felles materialbruk. Det var et mål i prosjekteringen at flest mulig av leilighetene skulle ha utsikt mot sjøen. I tillegg er to felles takterrasser plassert mot sør og vest slik at alle kan få glede av fjordutsikt og gode solforhold. Uteoppholdsarealene er slik sett delt i tre ulike privatiseringsnivå, fra den private altanen, via takterrassene og til den felles grønne lungen på bakkeplan mellom byggene. For å oppnå et variert bomiljø, er det lagt vekt på et variert utvalg av leiligheter, både i størrelse og planløsning. Alle leilighetene har universell utforming.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter