Brannstiger henges opp og glemmes

Én av tre med soverom i andre etasje eller høyere har brannstige eller branntau, men de færreste tester eller øver på å bruke slike hjelpemidler. Over 80 prosent innrømmer at brannstiger og branntau får henge i fred.

Dette viser en fersk undersøkelse TNS Gallup har utført i anledning årets brannvernuke, som innledes mandag 17. september.

- Det er flott at så mange som en tredjedel med soverom over første etasje har tenkt over hvilke rømningsmuligheter de har og anskaffet seg brannstiger og branntau. Men det er typisk at slike ting henges opp og glemmes, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Brannstiger og branntau skal forenkle evakuering ved brann. Det betyr ikke nødvendigvis at det bare er enkelt å bruke disse:

- Mange får seg en overraskelse når de prøver brannstiger og branntau. Kanskje fungerer ikke utstyret etter hensikten, eller det kan være defekt, malt over eller rustet fast. Slike feil er det dumt å oppdage først når man havner i en nødssituasjon og må komme seg raskt ut, sier Pedersen.

Undersøkelsen forteller at kvinner er dårligst på å sjekke og prøve ut brannstiger og branntau. Dobbelt så mange menn som kvinner har gjort dette i løpet av de to siste årene.

- Som et minimum bør slikt utstyr etterses minst én gang i året. Men vi mener det også er fornuftig å prøve det ut under trygge og kontrollerte forhold. Det kan være fysisk tungt, og høyden kan være utfordrende for mange. Likevel er det viktig at alle lærer seg hvordan brannstiger og branntau brukes, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Denne uka går den landsomfattende kampanjen Brannvernuka av stabelen. Kampanjen arrangeres av If Skadeforsikring, DSB, Norsk brannvernforening og brannvesenet. Over 300 brannstasjoner landet rundt inviterer til åpen dag for små og store. I tillegg skal over 550 000 nordmenn øve på brannrutinene gjennom deltakelse i Nasjonal brannøvelse.

- Vi oppfordrer alle til å ha brannøvelse hjemme og prøve ut rømningsveiene. Har du en brannstige som du aldri har testet, er Nasjonal brannøvelse en gylden anledning. Særlig barnefamilier bør lage sin egen evakueringsplan og trene på den, sier konserndirektør Line Hestvik i If Skadeforsikring.