Peab fra null til hundre på ett år

Ett år etter at Peab inntok entreprenørmarkedet i Trondheim, har omsetningen rundet 100 millioner. – Det kunne vært det dobbelte om vi hadde sagt ja til alt, sier Peabs Midt-Norge-sjef, Asbjørn Løksa.

0 til 100 på ett år gir ikke stort mer enn en god bunke parkeringsbøter i bilenes verden, men for Peab Bygg i Midt-Norge beskriver tallspranget et livlig oppstartsår i høyt tempo.

Så sent som i august i fjor, var den tidligere NCC-lederen Asbjørn Løksa den eneste ansatte i Peab Bygg i Trondheim. Et knøttlite kopirom var Peabs hovedkontor i Midt-Norge i oppstartsmåneden.

– Det var ukomplisert, i alle fall når du skulle hente noe på printeren. Det var bare å snu seg rundt i stolen, sier Asbjørn Løksa.

12 måneder senere er kontorstandarden og aktiviteten betydelig endret. I Trondheims såkalte miljøbygg, med naboer som Enova og Sweco i etasjene over, har ”enkeltmannsforetaket” fra august 2011 vokst seg til et 43-mannsforetak i august 2012. Omsetningen har passert 100 millioner kroner.

– Hadde vi vært superkåte på volum, så hadde vi omsatt for 200 millioner kroner i denne perioden. Vi har sagt nei til jobb annenhver uke, fordi vi ikke ønsker å vokse ut av kontroll, sier Løksa.

Han legger ikke skjul på at det har vært krevende å starte på null, for så å vokse til en organisasjon med 43 ansatte på ett år.

– Det er ikke enkelt å sette sammen et lag med mange mennesker som skal samarbeide i et nytt miljø. Når disse menneskene i tillegg skal bygge moderne bygg og jobbe under tidspress, så krever det mye. Men vi har klart å få tak i mange erfarne og kompetente folk, og vi fungerer godt sammen som gruppe, mener Løksa.

Bygger 150 leiligheter
I dag har Peab fire boligprosjekter med til sammen 150 leiligheter gående i Trondheim. Løksa anslår at entreprenørens egne ansatte håndterer rundt 40 prosent av arbeidsmengden. Resten tar innleid arbeidskraft seg av. Foreløpig.

– Målet er at vår egen arbeidsstokk skal takle 80 prosent av arbeidsmengden i selskapet. I september får vi inn 14 nye tømrere, og akkurat nå sitter HR-lederen vår opptatt i intervjurunder for å få plass flere folk. Men vi ansetter ikke folk bare for å ansette. Både de faglige og de menneskelige kvalifikasjonene må stemme overens med kravene våre, sier Løksa.

Hett boligmarked
Etter ett år i sjefstolen, har han sett nok til å være optimist med tanke på fortsettelsen i trøndelagsregionen. Boligmarkedet i Trondheim er hett og bygningstempoet har dratt seg kraftig opp det siste året. I andre kvartal 2012 gikk antall igangsatte prosjekter opp med 180 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og leilighetene omsettes raskt.

– Som i de fleste andre store byene, så har Trondheim hatt et boligunderskudd over en lengre periode. Men nå merker vi at det drar seg til igjen, og da vil vi være med. Ikke bare med tanke på å ta andeler av dagens marked, men også tilføre volum.

På næringssiden derimot, er det ikke like stor fart.

– Det står mye ledig i Trondheim, men jeg tror vi etter hvert vil se at etterspørselen i næringslivet etter mer tidsriktige og energivennlige bygg vil tvinge fram en fornying av eksisterende bygningsmasse. Om det fører til riving og nybygg, eller om det vil føre til en økning i rehabiliteringsprosjekter, vet jeg ikke. Men jeg tror vi vil se et løft innenfor private næringsbygg.

– Er rehabiliteringsmarkedet et satsingsområde for dere?

– I Trondheim rehabiliteres det for rundt 8 milliarder årlig, og det er en sum som holder seg forholdsvis konstant. Det er klart at et slikt marked er spennende. Men igjen handler det om å skaffe seg riktig kompetanse til riktig tid. Vi er ikke der i dag, men i løpet av 2013 skal vi være i gang på rehabmarkedet, sier Løksa.

250 millioner i 2013
Peabs Midt-Norge-sjef har tro på god vekst også neste år.

– Vi skal omsette for 250 millioner i 2013. Allerede i dag har vi fått på plass en del brikker som gjør at jeg er overbevist om at vi når målet. Men igjen blir det en vurderingssak i forhold til om hvor mye man tåler å vokse. Vi må ha kontroll på det vi gjør, sier Løksa.

– God omsetning er én ting, bunnlinja en annen. Hvordan ser det ut der?

– Vi hadde en del oppstartskostnader i 2011, men i vårt første produksjonsår må vi levere som alle andre. Bunnlinja for 2012 går som planlagt, uten at jeg kan si så mye mer enn det. Men vi er avhengige av å komme i gang med prosjektene til riktig tid og at vi får levert når vi skal. Nå håper vi på en fin vinter som ikke legger hindringer i veien for oss, sier Asbjørn Løksa.