Best på bortebane?

Vi er ikke i mot at rike Norge bidrar til utvikling av verden rundt oss. Men vi spør oss ofte hvorfor vi skal være så ukritisk til de landene som mottar støtte. Nå kommer det frem at det er brukt 5,4 milliarder kroner på utviklingsstøtte til Afghanistan de siste ti årene. Eksterne undersøkelser viser at mye av dette har vært totalt feilslått.

Norge er også et land som hardnakket har vært opptatt av at norsk næringsliv ikke skal ha preferanser når det gis u-hjelp. Andre land har en helt annen politikk på dette området. Norge skal være mer moralsk enn paven.

Afghanistan er ett av de mest korrupte land i verden. Hvor mye som er havnet i lommene på de personene som ”leder” dette landet vet ingen, men det er i alle fall blitt mange rike mennesker. De fleste andre er like fattige – eller fattigere enn før.

Vi har ellers merket oss at norske skattepenger har gjort politiet i Polen langt mer effektiv takket være nytt ”norsk” utstyr - utstyr norsk politi bare kan drømme om. Hvor er sammenhengen? spør vi. Hadde norsk politi fått dette utstyret ville man ha sett store rasjonaliseringsgevinster – og det norske politiet ville ha kunnet oppklare langt flere saker enn i dag. Et lite paradoks er at det norske politidirektoratet har vært en aktiv konsulent og rådgiver for det polske politi. Det er kanskje årsaken til at man ikke har tid nok til sitt eget politi.

Vi har merket oss at vi har utrolig mange dyktige eksperter i Norge. Men hvorfor bruker vi ikke dem i sterkere grad til å løse også våre egne problemer?

Hver dag er det oppslag om skandaler i politi, i helsevesen og vi vet ikke hvor. For statsministeren må det være kjedelig å høre på all klagingen. Men på samme måte som statsministeren er ansvarlig for alt som går bra (og det meste går bra i Norge) så er han også statsminister for det som går dårlig. Og det er påfallende at Jens Stoltenberg ikke tar signalene inn over seg. Han holder en beskyttende hånd over en rekke personer som for lengst burde fått sparken for å holde oss til et folkelig uttrykk. Dette er personer som hare gjort alvorlige tabber - eller som ikke har gjort nok for å unngå tabbene.

Selvsagt er Stoltenberg ansvarlig for at 5,4 milliarder norske skattekroner er sølt vekk i Afghanistan. Og selvsagt er statsministeren ansvarlig for at polsk politi får topp moderne utstyr, men ikke det norske politi.

Vi får daglig inn tips om saker som opprører mange av dem som strever for å få det til å gå rundt i bygg- og anleggs-Norge. De møter hele tiden på en vegg av problemer. Det kan være mangel på penger, men først og fremst er det mangel på respekt fra mange av dem som skal behandle sakene i forvaltningen.

Vi må snarest får endret holdningene i forvaltningen og blant de politikerne som styrer dette landet før det er for sent.