Oljevirksomheten betyr mye for mange lokalsamfunn

Oljevirksomheten betyr stadig mer for mange områder langs kysten av Norge. Dette merkes ikke minst i Møre og Romsdal, og spesielt da i og rundt Kristiansund som er hovedservicebase for oljevirksomheten i Midt-Norge.

Byggeaktiviteten er meget høy, og det meldes om stadig nye landbaserte prosjekter. Mange virksomheter utvider også virksomheten som følge av økt aktivitet i olje-og gassindustrien. Men det investeres også i fiskerinæringen. I tillegg er det store oppgaver innen infrastruktur.

Kvernberget utvidet

I Kristiansund åpner man senere i høst den utvidede rullebanen på Kvernberget hvor Hæhre Entreprenør har hatt den store masseforflyttingsjobben. Veidekke har nylig hatt en stor asfaltjobb på flyplassen. I tillegg skal det investeres i mange nye bygg. Trafikken på denne lufthavna øker sterkt. Vi kommer tilbake med en egen reportasje fra Kvernberget i Byggeindustrien.

Krifast nedbetalt

Men vi ser at det skjer mye også når det gjelder annen infrastruktur. Bompengene på Krifast – Fastlandsforbindelsen for Kristiansund og Frei, opphører fra 1. desember. Da ventes det kraftig økning i trafikken til Nordmørsbyen. Men skal man kunne ta i mot denne trafikken på toppen av den store biltrafikken man allerede har, må det snarest gjøres mye på selve innfartsveien til byen. Også innfartsveiene til de andre byene i Møre og Romsdal må rustes kraftig opp.

Til våren åpner resten av Stor-Krifast i Gjemnes kommune.

Anleggsentreprenøren Norwegian Rock Group fra Valdres har den siste tiden jobbet med en større ombygging av Wilh Dalls vei i Kristiansund med undergang til bl a Atlanten. Kontrakten er på 35 millioner kroner. Jobben skal være ferdig i høst. Det vil løse litt av de enorme trafikk-problemene som nå rir Kristiansund som en mare. Men skal problemene få en endelig løsning må det foretas langt større grep.

Og i Sunndal jobber AF-gruppen med å lage en sikrere tunnel slik at man kan unngå den farlige Opdølstranda.

Nye sykehusutbygging

Mange venter ellers at man i løpet av dette året får en avklaring når det gjelder sykehus-utbyggingen i nordre del av Møre og Romsdal. Uansett hvilken løsning man faller ned på, snakker vi om store investeringer.

Mer havneutbygging

Når det gjelder Kristiansund, meldte Tidens Krav nylig om at grunneiere langs sjøkanten av Dalasundet nå samler seg for å lage et sammenhengende industriområde på 250 mål mellom Melvika og Dale. Det vil da bli en sammenhengende kaifront langs dette området. Det er allerede stor aktivitet i dette områdetr hvor de kjente skipsverftene Storvik og Sterkoder lå. Skipsbyggingen er for lengst historie, men de jobber allerede flere mennesker i dette området nå enn da skipsbyggingen var på topp. I årene som kommer vil tallet på arbeidsplasser økes ytterligere.

Store investeringer i eiendom

Optimismen som oljevirksomheten har skapt, fører nå til en storstilt boligbygging i området. Det samme gjelder utbyggingen av nye næringsarealer. På selve Vestbase er det utbygging hele tiden. Det største prosjektet er det nye store kontor- og lager bygget hvor Statoil og Aker Solutions bl a andre skal inn. Bare i dette bygget er det nær 10 000 kvadratmeter. Mens det var 20 eiendomsselskaper i Kristiansund før 1990 er det i dag mer enn 180 selskaper, i følge Tidens Krav.

Travelt i Lønnheim

Boligbyggingen i byen er også stor. Mange store prosjekter er i gang. Lønnheim som har ansvaret for det største nybygget på Vestbase til en byggekost på 160 millioner kroner, bygger også 34 leiligheter i Nergata 8 på Nordlandet til en verdi på 34 millioner kroner. Nils Petter Vegsund i Lønnheim forteller til Tidens Krav man nå også etablerer seg med e n avdeling i Ålesund.

Br Røsand passerer snart 500 millioner

Også Br. Røsand i Averøy har mange prosjekter i gang. På Vestbase bygges en subseahall og på Aukra hvor ilandføringsanlegget til ormen Lange ligger, bygger entreprenøren den nye store Riksfjord skole til en kontraktsum på mer enn 200 millioner kroner. Man jobber også med en omfattende utbygging av fiskeforfabrikken til Skretting i Averøy. Nå har også Br. Røsand fått kontrakten på nytt kommunehus i hjemkommunen.

Br. Røsand vil i år omsette for mer enn 410 millioner kroner eks mva. Målet er å passere en halv milliard kroner i 2014 da bedriften fyller 50 år. Det jo bber nå 100 personer i bedriften. I tillegg leiere Røsand inn 20 – 30 mennesker til en hver tid, sier Roald Røsand til lokalavisen.

Mye skjer hos Grytnes

Også den Sunndalsbaserte entreprenørbedriften Grytnes Entreprenør har mange prosjekter på gang. For tiden har bedriften prosjekter i gang for 210 millioner kroner i regionen. Bedriften har hovedkontor i Sunndal med avdelinger i Kristiansund og Molde.

Mange mindre aktører

Ellers har vi en rekke mindre aktører i byggevirksomheten på Nordmøre som også har travle dager. Det gjelder bl a Liabø Entreprenør i Kristiansund som nå snart er ferdig med en større lagerhall for Egersund Net som jobber mye med nøter for fiskerinæringen. Denne bedriften har også hatt ansvaret for utbygging og restaurering av Knudtzonlunden som vi har omtalt på annet sted på bygg.no. Liabø har ellers ans var for betongarbeidene i Nergata 8.

Mange ser mot Møre og Romsdal

Ellers ser vi at en rekke entreprenører fra andre deler av landet retter sine øyne mot Møre og Romsdal. Flere av de store entreprenørene i landet er allerede representert med egne avdelinger, men vi ser også at mindre aktører nå vil ta del i alt som skjer langs kysten. BMO Entreprenør på Kongsberg er av dem som har etabkert et brohode på Nordmøre. Gaute Inge Helseth som har abeidet i 30 år i Br. Røsand er ansatt for å bygge opp avdelingen i Møre og Romsdal.

Nylig kom meldingen at det lokale entreprenørselskapet Ing. I. Sæther AS i Surnadal selges til den nordnorske entreprenøren Consto AS som allerede også har etablert seg på Sunnmøre. Ingvar Sæther etablerte bedriften i 1991.Samtidig går det Sæther-eide Norutbygg inn som deleier i Barlindhaug AS, selskapet i Tromsø som eier Consto som er Nord-Norges største entreprenørselskap. Surnadal Consto blir et eget selskap, der surnadalingen Anders Grimsmo blir daglig leder. Ingvar Sæther (64) trekker seg noe tilbake, men skal ha en viktig rolle som ansatt i Consto AS, samtidig som han fortsatt skal være daglig leder i Norutbygg. Det er per i dag 50 ansatte i Consto Surnadal. Consto Surnadal forventer å omsette for 150 millioner kroner i 2012.

Vi vet at det også er en rekke andre selskaper som vurderer oppkjøp eller etablering på Nordvestlandet.

Dette er kun en liten oppdatering av det som skjer – da med hovedvekt av det som skjer på Nordmøre. Optimismen er stor – og det gir investeringer som skaper enda større optimisme. Nye arbeidsplasser skapes og arbeidsplasser sikres ved økt aktivitet.