Gjorde Halv-Birken til Halle-Birken

Den tidligere olympieren Gunnhild Halle Haugen vant Halv-Birken for damer, og slo nesten samtlige menn i løpet.

Gunnhild Halle Haugen sprang Halv-Birken for Leca/Norcem/Byggeindustrien og sørget samtidig for å forvandle løpet Halle-Birken med vinnertiden 47,28.

Samtidig som det ble et soleklart gull i dameklassen, var det bare fem menn som klarte å springe Halv-Birken på raskere tid enn Halle Haugen. Det er første gang en utøver fra byggenæringes lag har gått helt til topps i en av Birkebeiner-disiplinene.

- Jeg er litt overrasket  over at jeg fortsatt elsker å konkurrere så mye som jeg gjør. Når man gir seg som toppidrettsutøver, tror man at det konkurranseinstinktet skal gi seg litt, men det har det ikke gjort. Jeg har gledet meg veldig til dette løpet, sier Gunnhild Halle Haugen, som har en imponerende friidrettskarriere å se tilbake på.

Halle Haugen kvalifiserte seg for Sydney OL for Norge i 2000, og var blant annet norsk mester på 5 000 meter i 1996, 1997, 1999, 2000, 2001 og 2002. Personlige rekorder på 1.11,56 på halvmaraton og 8.56,71 på 3 000 meter vitner også om en solid idrettskarriere. Hun ga seg på toppnivå i 2002.

- Jeg synes fortsatt det er gøy å holde på og har ikke nerver for å presse meg. Og så er det en fin måte å holde seg i fysisk form på, sier Halle Haugen.

Hun tror tiden kunne vært enda bedre, om hun hadde startet på et litt annet tidspunkt i Birken.

- Jeg startet i 40-årsklassen for kvinner, og tapte noe tid på å springe et lite stykke i kø. Hadde jeg sluppet unna køen, tror jeg at jeg kunne sprunget opp mot minuttet raskere, sier Halle Haugen.

Og om hun hadde klart det, ville hun vært nummer to blant både menn og kvinner.

- Men jeg er uansett fornøyd. Jeg tror jeg mentalt sett var bedre forberedt enn hva jeg var i fjor. Da sprang jeg den fulle distansen i hovedløpet, men endte på niendeplass. Jeg husker jeg sleit fælt med både stein og gjørme. Derfor bestemte jeg meg for å ta en kortere distanse i år, sier Halle Haugen.

- Hvordan var forholdene?

- Det var vått og steinete i år også, men jeg taklet det bedre denne gangen. Jeg tror også årets løype passer meg bedre. Det var ikke fullt så mye nedoverbakker som i fjor, sier Halle Haugen, som holder formen ved like gjennom å være trener for sønnen Simen.

- Samtidig som jeg flyter litt på gammel form, så får jeg mye gratis gjennom å være treneren hans. Jeg hadde ikke gjort det like bra uten å henge med på treningene til Simen, sier Gunnhild Halle Haugen.

- Hun er et forbilde, sier sønnen, som selv er en dreven Birkebeiner. Han vant Ungdomsbirken for 12-åringen i fjor med over ett minutt, og er en av storfavorittene til 13-årsklassen i år.

- Jeg gleder meg og håper å forbedre tiden fra i fjor med noen minutter, og kanskje komme under 17 minutter.

- Og du går for seier i år igjen?

- Ja, det er det som er målet. Men vi får se. Jeg gleder meg i alle fall veldig til å komme i gang, sier Simen Halle Haugen jr noen timer før løpstart.

(Noen timer etter løpet, viste det seg at Simen Halle Haugen klarte Birken-målene sine finfint. Han kom i mål på tiden 16,52 og ble nok en gang Birken-vinner i ungdomsklassen.)

PS. Simens pappa, Simen Haugen Sr., vant det første Birkebeinerløpet som ble arrangert.