Ti dagers åpningsfest for Stavanger konserthus

Kronprins Haakon og kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) er æresgjester ved den offisielle åpningen av det nye konserthuset i Stavanger lørdag.

Fakta om konserthuset i Stavanger

*Siden 1982 har Stavanger konserthus holdt til i Kuppelhallen i byen.

*15. september 2012 blir konserthuset utvidet med to saler i et helt nytt bygg og et område for utendørs konserter

*Flerbrukssalen Zetlitz kan tilpasses med 700 – 1.900 seter, mens orkestersalen Fartein Valen har 1.500 seter

*Uteområdet med amfi tar inntil 10.000 publikummere.

*Med 35 øvingsrom, garderober, foajé, barer og kafé er det totale arealet 13.800 kvadratmeter

*Fra januar 2013 skal Kuppelhallen rehabiliteres, og den vil etter hvert inngå som en del av konserthuskomplekset .

(Kilde: Stavanger Konserthus)

 

Med en enorm glassfasade ligger det nye konserthuset godt synlig både fra Bjergstedparken og fra sjøsiden. Informasjonssjef for utbyggingen av konserthuset, Kurt Kristensen, har sett fram til å kunne nyte det ferdigstilte verket i tolv år.

– Siden vi begynte på dette i 2000 har ambisjonene våre vært høye. Vi har fått et konserthus av høy internasjonal standard. Vi har gjort det uten å gå på akkord med arkitektur og akustikk, sier han til NTB.

Fredag tjuvstartet oljebyen feiringen og kjørte i gang en ti dager lang innflyttingsfest.

– Ikke så galt

Det nye konserthuset har to saler med tilhørende garderober, 35 øvingsrom, foajé med restaurant, kafé og barer og et stort amfi for utendørs konserter. Det framstår som modernistisk og praktisk heller enn som et potensielt visuelt merkevare for Stavanger, noe som både er bejublet og kritisert.

– Nå er huset blitt anmeldt av flere arkitekturkritikere og har fått god omtale, så det kan ikke være så helt galt, sier Kristensen.

Konserthuset er tegnet av Oslo-firmaet Medplan. Da Medplan vant arkitektkonkurransen i 2003 var de mest kjent for å ha prosjektert Rikshospitalet. Konstruksjonene i konserthusets to hoveddeler er lydisolert fra hverandre med separate bæresystemer. Dermed kan det arrangeres symfonikonsert i orkestersalen Fartein Valen og rockekonsert i flerbrukssalen Zetlitz samtidig.

– Vi har hele tiden planlagt dette fra innsiden og vi hadde en internasjonal konkurranse. Juryen var enstemmig da den avgjorde at dette var det beste bidraget, sier Kristensen.

Vil fylle setene

Diskusjonen rundt konserthuset har også inkludert bekymring for kostnader til drift og hvorvidt det er publikum nok i Stavanger-området til å fylle setene ved alle forestillinger. Kristensen har tro på at konserthuset vil finne sin plass i kulturlivet i regionen:

– Jeg tror det kommer til å bli fullt mulig å drive dette huset med en sunn økonomi. Men du trenger en blanding av børs og katedral for å tjene inn. Jeg tror også vi trenger et år eller to før bygget finner sin form, sin helt egen programprofil. Ring meg i september 2014 og spør hvordan det går da, sier han muntert.

Lørdag kveld blir det mulig for hele landet å ta del i åpningsfesten, når kronprins Haakon og kulturminister Anniken Huitfeldt er til stede ved festforestillingen fra klokken 18. Forestillingen sendes på NRK senere lørdag kveld.

På programmet står blant annet urfremføring av et verk av Janove Ottesen, kjent fra Kaizers Orchestra, skrevet for Stavanger Symfoniorkester.

Les mer om Stavanger Konserthus på bygg.no:

http://www.bygg.no/prosjekter/stavanger-konserthus