Nok et Mesta-nei til Lemminkäinen

Igjen slår Konkurransetilsynet til mot Lemminkäinen i forbindelse med oppkjøpet av Mesta Industri. Nå stoppes et salg som de samme myndighetene har pålagt asfaltaktøren å gjøre.

Begrunnelsen for Konkurransemyndighetenes inngripen denne gang er blant annet krysseierskap. Igjen har Lemminkäinen anket avgjørelsen som nå er lagt i hendene på Fornyings- og administrasjonsdepartementet, melder Dagens Næringsliv.

Oppkjøpsføljetongen startet ved juletider i 2010 da Lemminkäinen Norge kjøpte opp Mesta Industri for 120 millioner kroner som var en stor asfaltfusjon etter norske forhold. Våren 2011 varslet konkurransemyndighetene at kjøpet ikke ville bli godkjent. Det finskeide entreprenørselskapet klagde på vedtaket.

Resultatet ble at Konkurransetilsynet likevel sa ja til oppkjøpet mot at Lemminkäinen solgte en asfaltfabrikk i Harstad. Begrunnelse var at asfaltmarkedet i regionen ikke skulle bli svekket som i praksis betydde en reduksjon i antall aktører fra tre til to.

Lemminkäinen solgte deretter Harstad-virksomheten til selskapet til Scandinavian Repaving Recycling. Det er dette salget som Konkurransetilsynet nå sier nei til.

I følge DN peker konkurransemyndighetene på at de nye eierne i asfaltselskapet i Harstad både sitter i ledelsen og er medeiere i selskapet Nordasfalt hvor også Lemminkäinen selv eier 50 prosent.

– Her kan vi stille spørsmål både gjennom krysseierskap og at personer sitter i hverandres styrer også som daglige ledere, sier konkurransedirektør Christine Meyer til avisen.

Også denne avgjørelsen har Lemminkäinen valgt å anke. Adm. direktør Halvor Skaardal påpeker overfor DN at det vanskelig å finne andre kjøpere. NCC var en kandidat, men konkurrenten trakk seg som følge av etterforskningen om asfaltsamarbeid i Midt-Norge. Skaardal gir også klar melding om at det er uaktuelt for Lemminkäinen å selge seg ut av Nordasfalt.

Nordasfalt opplevde i fjor en omsetningsøkning på 43 prosent til nærmere 285 millioner kroner. Resultatet før skatt mer enn doblet seg til 23,8 millioner.