Nasjonalgalleriet seiler opp som nytt Munch-museum

Rehabilitering av Nasjonalgalleriet kombinert med nybygg på Tullinløkka seiler opp som et aktuelt alternativ for nytt Munch-museum.

De nye utredningene om Munch-museet i Oslo ble lagt fram fredag.

– Det som har kommet fram er at Nasjonalgalleriet er egnet til å ha kunst i. Det overrasket meg positivt fordi det er et flott bygg som ligger sentralt. Det stiller beslutningen om flyttingen av Nasjonalgalleriet i et nytt lys, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), til NTB.

Han synes det er bekymringsfullt at dersom Munch-museet på Tøyen må rives, innebærer det at utstillingen vil være utilgjengelig i inntil fem år.

– Det de sier om klimaforholdene i Nasjonalgalleriet er også interessant. Det taler for at Nasjonalgalleriet er mer realistisk enn det man trodde og at Tøyen viser seg å være mindre realistisk. Dette er et skritt videre.

Han vil nå gå inn i tallene før en anbefaling blir forelagt bystyret senere i høst.

– Begge alternativene tar lang tid. En tidsramme på 9-10 år vil si 2-3 bystyreperioder og 2-3 ulike flertallssammensetninger i bystyret. Det vil si mer usikkerhet og det frykter jeg, sier Hallstein Bjercke.

Billigere enn Lambda
Et nytt Munch-museum på Tøyen eller ved Nasjonalgalleriet vil ikke kunne stå ferdige før i 2022, ifølge konsulentfirmaet OPAK som har utredet fem alternativer for Oslo kommune, tre på Tøyen og to på Nasjonalgalleriet/Tullinløkka.

Det rimeligste alternativet vil være å rehabilitere dagens Munch-museum og bygge et nytt tilbygg. Prisen vil være rundt 1,6 milliarder kroner, om lag 100 millioner kroner mindre enn det Lambda i Bjørvika er beregnet å koste.

Tidligere Frp-formann og nåværende leder for partiets bystyregruppe mener at Nasjonalgalleri-alternativet kan bli rimeligere, men da må en del av den foreslåtte nybyggingen fjernes.

– Da får vi en prislapp på rundt en milliard. De har lagt på auditorium, bibliotek, møterom og grupperom. Det trenger ikke publikum å ha for å se på Munch. Vi håper å få støtte for dette av byrådspartiene som tidligere ikke har vært for Tøyen-alternativet, sier han.

Også Hagen mener utredningen er et steg i retning av Nasjonalgalleriet.

– Det ligger godt plassert og den sentrale bygningsetaten sier at dette vil være med på å revitalisere området.

Hallstein Bjercke bemerker at nasjonalgallerialternativet ikke inneholder tomtekostnaden.

– Den kan bli betydelig dersom ikke staten overfører den uten vederlag.

Forkastet
Lambda-bygget har en kostnadsramme på 1,65 milliarder kroner. Prosjektet ble forkastet av Oslo bystyre i desember i fjor, da Frp, Ap, SV og Miljøpartiet de Grønne gikk imot et nytt Munch-museum i Bjørvika. Høyre, Venstre og KrF mener derimot fortsatt at Lambda kan realiseres.

Fordi Lambda-prosjektet allerede er utredet, kan det stå ferdig i 2016 dersom det blir vedtatt i år.

Et nybygg på Tøyen vil bli noe dyrere enn Bjørvika-alternativet, og vil neppe kunne stå ferdig før i 2022, ifølge utredningen.

Lik pris
De tre alternativene på Tøyen vil koste omtrent det samme: Rehabilitering av dagens bygg og bygging av et tilbygg vil koste 1,6 milliarder kroner. Nytt museum nord for eksisterende museum vil koste 1,7 milliarder kroner og nytt museum på eksisterende tomt vil koste 1,71 milliarder kroner.

De to alternativene på Nasjonalgalleriet vil også få samme kostnadsramme som Lambda. Heller ikke disse kan realiseres før nærmere 2022.

Det ene innebærer en rehabilitering av Nasjonalgalleriet og et nybygg. Prislappen her er anslått til 1,58 milliarder kroner. Det andre innebærer rehabilitering og bruk av Tullinløkka. Det vil koste 1,62 milliarder kroner.

Nasjonalgalleriet vil ikke være fraflyttet før i 2019, da Nasjonalmuseet på Vestbanen vil stå ferdig. Først da kan bygging av et nytt Munch-museum i tilknytning til eksisterende museum starte.