Trosser brann for fotoalbumet

Hver fjerde mann ville gått inn i et brennende hus for å hente ut verdifulle gjenstander, viser en ny undersøkelse.

– Virkeligheten er ikke som på amerikansk film, advarer Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Forutsatt at alle mennesker og dyr var ute av et hus som brenner, ville 17 prosent av oss gått tilbake inn for å hente ut verdisaker og eiendeler med stor affeksjonsverdi. Det viser en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring i anledning Brannvernuka 2012.

Menn trekker gjennomsnittet betraktelig opp.

– Menn bør nok legge fra seg tanken om å spille helt. Røyken og de giftige gassene inne i et brennende hus er like livsfarlige å puste inn for alle, uansett kjønn. Brann skaper automatisk stress, og da blir man andpusten. Selv om planen er å holde pusten mens man leter etter verdier å hente ut, greier man ikke å gjøre det, sier konserndirektør Line M. Hestvik i If Skadeforsikring.

– Vi fraråder derfor på det sterkeste at folk går inn i et brennende hus, sier hun.

I Nord-Norge er det flest som vil gå inn i et brennende hus (23 prosent) og færrest i Oslo (14 prosent).

Dør av gassene
Sjefen for Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim, er enig med Hestvik.

– Jeg har vært brannmann selv, og vi så aldri noe til de oversiktelige flammene du ser i filmer. Inne i et brennende hus er det bare mørkt og fullt av røyk og farlige gasser, sier Kalheim.

634 mennesker har omkommet i brann de siste ti årene i Norge. Svært få dør av flammene, de fleste dør av de farlige gassene som utvikler seg, ifølge Kalheim. Kullosen er usynlig og nesten luktfri og virker sløvende.

– Hjemmene i dag er fulle av materialer som avgir gasser hvis de begynner å brenne, særlig plast. Sånn sett aner du ikke hva sofaen din egentlig inneholder. Rykende skumplast kan se ganske harmløst ut, men egentlig være livsfarlig, sier Kalheim.

Forsikringsselskapene kommer ofte i kontakt med ofrene.

– Det er mye fokus på de som omkommer i brann, men det er også mange som har vært skikkelig uheldige og blitt varig skadd av kun noen få åndedrag. Et grelt eksempel er kvinnen som ble arbeidsutfør på grunn av en smeltet termokanne, sier risikoingeniør Ann-Helen Østensvik i If.

Kvinnen kjente røyklukt på arbeidsplassen og oppdaget en nedsmeltet termokanne på en glovarm plate. Da vinduer var åpnet og situasjonen tilsynelatende under kontroll, skrapet hun av platen og fortsatte arbeidsdagen. Noen timer senere ble hun så dårlig at hun ringte etter hjelp.

Viktige minner
If har også spurt om hva folk ville tatt med seg på vei ut hvis det brenner. Fotoalbum kommer nest øverst på lista, mye høyere enn sølvtøyet og malerier. For de over 60 år er fotoalbumet er spesielt viktig.

Men folk er ikke klar over hurtig en brann utvikler seg, ifølge If.

– Får du en brann i stua, går det bare to til fem minutter før alt brenner. Møbler og annet interiør antennes raskt og brenner med en voldsom energi, og da går spredningen svært fort, sier Østensvik.

Denne uka står brannvern på dagsorden i hele landet. Brannvernforeningen, If og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap arrangerer Brannvernuka, blant annet med Nasjonal brannøvelse og Åpen Dag på over 300 brannstasjoner.

Et av rådene man får med seg til brannøvelsen er å avtale møteplass på utsiden av bygningen. Da får man raskt får oversikt og unngår at noen løper inn i for å redde ut noen som allerede er ute.