Fremtiden er nå

Vi ønsker alle en mer miljøvennlig byggenæring. Hvor vanskelig er det å gjøre vår energislukende næring grønn?

I utgangspunket ser dette ut som en krevende utfordring. Som mange vet er det nemlig slik at bygg står for 40 prosent av alt energiforbruk og alle menneskeskapte CO2-utslipp. Det er derfor mye som skal skje før vi kan kalle næringen grønn.

Men det er nå i ferd med å skje et taktskifte i næringen. Mange ledende virksomheter, alt fra byggherrer, arkitekter, rådgivere og utførende, er virkelig begynt å ta fatt i utfordringen. Mens man tidligere snakket om å bygge mer miljøvennlig, er mange nå i ferd med å gjøre næringen grønnere. Jeg tror ikke dette skjer på bakgrunn av stadig strengere lover og regler fra myndighetene. Dette skjer med bakgrunn i økte krav og forventinger fra kundene. De mange byggherrene, både private og offentlige, krever nå at byggenæringen må levere.

Da er det selvsagt motiverende å se på innleggene som ble gitt på Skanskas Future Day som ble arrangert på Fornebu onsdag. Her fortalte Anthony Malkin om hvordan han har gjort den energisløsende giganten Empire State Building til et energieffektivt fyrtårn. På konferansen fortalte han hvordan og hvorfor dette ble gjort. Årsaken var enkel; fra et forretningsmessig synspunkt var bygningen ikke lenger attraktiv nok. Nå har både eieren Malkin og leietakerne fått et energieffektivt og tidsriktig bygg. Malkin mener investeringen på 500 millioner dollar som ble gjort i transformasjonen av bygget vil være inntjent i løpet av tre år.

Selv om vi ikke har ikonbygg av denne klassen i Norge, vil vi også se lignende prosjekter i tiden fremover. Blant annet er man nå i gang med å gjøre Skattedirektoratets bygg på Helsfyr i Oslo om til et tidsriktig og miljøvennlig bygg. Det skal ha passivhusstandard og tilfredsstille klasse A. Man er andre steder også i ferd med å omgjøre eldre bygg til plusshus, og en rekke spennende nye prosjekter er realisert og skal realiseres i tiden fremover.

Vi hører som regel at det ikke er noe hokus-pokus eller banebrytende løsninger som ligger bak realiseringen av disse miljøvennlige byggene. Det som gjelder er rett og slett å sette seg ambisiøse mål, planlegge skikkelig, få all fag til å snakke sammen og sørge for en god og nøyaktig utførelse av bygget. Da kommer resultatene.

En grønn tankegang vil naturligvis tvinge seg frem i alle ledd i byggenæringen fremover. Mange går nå foran og leder an, men alle selskaper som skal stå frem som vinnerne i tiden fremover må legge om til en grønnere tankegang. De som ikke tar dette inn over kan få en tøff fremtid - og fremtiden starter nå.