Skanska-husvert forvandlet Empire State Building

Onsdag besøkte Empire State Building-eier Anthony Malkin konferansen Skanska Future Day. Der snakket han om rehabilitertingsprosjektet ”The Empire State Re-Building”.

Skanska, som har sitt New York-kontor i 32. etasje av verdensikonet Empire State Building, hadde invitert Malkin til Norge for å fortelle hvordan de forvandlet et utdatert og klattvis oppgradert skyskraper til et hypermoderne og energieffektivt grønt bygg tilpasset det 21. århundret.

– Empire State Building var fortsatt et ikon i New Yorks skyline, men den innvendige tilstanden fortalte en ganske annen historie. I et forretningsperspektiv var ikke eiendommen lenger konkurransedyktig, sier Anthony Malkin til Bygg.no.

Sparer 40 prosent
Den 443 meter høye Empire State Building er rehabilitert fra topp til bunn. Oppgraderte vinduer, moderne heiser, rehabiliterte toalettområder og nye intelligente lyssystemer, er bare noe av det som på kort tid har redusert energiforbruket med 40 prosent.

– Vi startet prosjektet for fem år siden med tanke på å gjøre om hver eneste relevante bit av bygningen. Vi ville rekonstruere de historiske verdiene i bygget og se på hvert eneste system fra topp til bunn. Kontorlokalene skulle tilpasses dagens behov.

Grepene som er gjort, har gitt enorme energi- og økonomiinnsparinger for både eierne og leietakerne.

– Leietakerne er mer fornøyde, og arbeidstakerne som jobber i bygget er gladere, friskere og mer produktive. Og vi har fått et bygg som har gått fra å være 75 år gammelt til å være 80 år ungt, sier Malkin.

Investeringskostnaden på 500 millioner dollar skal ifølge Malkin ha betalt seg i løpet av en treårsperiode.

– Nøkkelen er å bake energieffektivisering inn i endringer som må gjøres uansett, sier Anthony Malkin

Vil ha årlig konferanse
Skanskas 125-årsjubileum var bakteppet for Malkin-besøket og Skanska Future Day-konferansen på Fornebu.

– Vi ønsker dette skal bli en årlig møteplass for politikere, myndigheter og næringsliv kan samles for å diskutere løsninger på de utfordringene vi ser - spesielt innenfor miljøområdet, sa administrerende direktør i Skanska Norge, Anders Danielsson under Skanska Future Day.

Han mener bygg og eiendomssektoren har et stort miljøansvar.

– Skal samfunnet klare sine ambisiøse miljømål, så må vi være med å ta det ansvaret som vi har. Det er fullt mulig. Teknologien finnes, kompetansen finnes og det er kommersielt gangbart. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal velge grønne løsninger allerede i dag, sa adminstrerende direktør i Skanska Norge, Anders Danielsson under Skanska Future Day.

Variert grønt program
I tillegg til Empire State Buidlings eier Anthony Malkin, var programmet fullt opp med navn fra både inn- og utland.

Kåre Willoch, byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland, Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen, Zero-nestleder Marius Holm fra Powerhousealliansen og markedssjefen for Microsoft i Nederland, Frank Verlaan var også blant foredragsholderne under Skanska Future Day.

Vi kommer tilbake med et stort intervju med Empire State Building-eieren Anthony Malkin i Byggeindustrien.