Regjeringen sier ja til IKEA i Larvik

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) avsluttet mer enn to års saksbehandling da han onsdag sa ja til IKEAs byggeplaner på Danebo i Larvik.

Under en rundreise i Vestfold benyttet Solhjell anledningen til å informere om departementets beslutning.

Den svenske møbelgiganten har i flere år jobbet for å etablere seg i regionen og har landet på at tomten på grensen mellom Sandefjord og Larvik er den eneste som er aktuell i Vestfold eller Telemark.

Selskapet har sikret seg en 245 mål stor tomt, men hensynet til blant annet jordvernet gjør at det ikke bare var å stikke spaden i jorden så fort plasseringen var bestemt. I mai 2010 var departementet på befaring på Danebo, og senest i forrige uke purret IKEA på dem for å få fremdrift i saken, skriver Østlands-Posten.

Departementet har gjentatte ganger sagt at saken har høy prioritet, og at IKEA kan vente seg en snarlig avgjørelse. Nå har de endelig fått den.

Det planlegges for et standard IKEA-varehus på 36 000 kvadratmeter, og en foreløpig åpning av varehuset er satt til 2015. I varehuset alene vil Vestfold få cirka 250 nye arbeidsplasser.

– For lokalsamfunnet står IKEA for et langsiktig partnerskap. I byggeprosessen og i selve driften av varehuset vil det også være behov som må dekkes inn. Vi vil, så langt det lar seg gjøre, etterstrebe å benytte lokale og regionale leverandører i alle faser av etableringen, slik at næringslivet i regionen i størst mulig grad skal kunne dra nytte av prosjektet, sier Carl Janzen, landssjef i IKEA Norge i en pressemelding.

IKEA har som global målsetning til enhver tid å bygge de mest moderne og miljøvennlige varehusene.

- Vi skal bygge et moderne varehus på Danebo, som i størst mulig grad er basert på fornybare energikilder. Det vil oppfylle strenge miljøkrav og IKEA tar med seg gode erfaringer fra oppføringen av 338 varehus i 40 land rundt om i verden, sier han.

- Vi har en visjon om å skape en bedre hverdag for de mange menneskene og vi skal være en god nabo for de som bor tett på våre varehus. Vi vil derfor legge til rette for en åpen prosess generelt og en god og konstruktiv dialog med nærmiljøet spesielt i tiden som kommer, sier Janzen.

IKEAs mål er at 15 prosent av kundene skal reise kollektivt. Tomten på Danebo ligger sentralt i forhold til Vestfoldbyene og vi håper at flere vil velge å ta buss.

– Kombinert med gode ordninger for hjemtransporttjeneste og distribusjon direkte fra sentrallager, tror vi at det er fullt mulig å oppnå målet vårt. Vi ser at det på Furuset i Oslo allerede i dag er 13 prosent av kundene som velger å ta buss istedenfor bil, sier Janzen.