Vil skape en BAE-næring i verdensklasse

Adm. direktør Halvard S. Kilde i Metier AS har tatt initiativ til et omfattende program som skal forbedre effektiviteten i BAE-næringen. Med seg på laget har de fått flere sentrale aktører i byggenæringen.

Programmet har kort og godt fått navnet BA 2015.
– Dette er en viktig nasjonal satsing der toneangivende aktører fra ulike ledd i verdikjeden går sammen med Metier, NTNU og SINTEF for å forbedre effektiviteten og bærekraften innen BAE-næringen, sier Kilde til Byggeindustrien.

Han presiserer at dette er et felles program som skal komme hele næringen til gode.

– Flere aktører vil etter hvert være med å bidra. Dette skal være et bransjeløft, og ikke noe vi i Metier skal styre og dra ekstra fordeler av, legger Kilde til.

Trenger forbedringer
Han mener det er et klart behov i BAE-næringen for en rekke forbedringsprosesser.

– På flere områder er den norske byggenæringen dyktige, men det er også mange forbedringspunkter. Kapasiteten i næringen utnyttes ikke godt nok, og det er altfor mange prosjekter som erfarer overskridelser og simpelthen ikke lykkes. Vi må få mer jevnhet i prosjektene, det er betydelige avvik mellom beste praksis og gjeldende praksis. Dette medfører igjen at produktiviteten blir for lav i næringen. Det er selvsagt viktig å påpeke at det finnes unntak, men gjennomgående strever vi med disse utfordringene, sier Kilde. Dette vil han sammen med næringen selv nå gjøre noe med.

Verdensklasse
Visjonen til programmet er klar, de vil skape en norsk BAE-næring i verdensklasse.

BA 2015 er et program som skal innhente, videreutvikle og implementere prosesser, systemer og kunnskap som målbart forbedrer effektiviteten innen bygge- og anleggsprosjekter.

– Det skal skje gjennom å implementere internasjonalt beste praksis tilpasset norske forhold, slik at næringen fremstår som ledende internasjonalt. Målet er at de som er med i programmet skal oppnå økt verdiskaping og bedre resultater, utdyper Kilde.

Stor nytte
Statsbygg er en av virksomhetene som er med i programmet.
– Et nasjonalt initiativ som bidrar til en generell og nødvendig kompetanseheving og bedre arbeidsprosesser der vi sammen tester ut nye måter å samarbeide på, er nyttig for alle som ønsker å være konkurransedyktige også i fremtiden. Et høyere nivå i norsk BAE-næring vil også bidra til at Statsbygg bli mer leveringsdyktig og våre kunder enda mer fornøyd. Det er gjennomført lignende tiltak i BAE-næringen tidligere, og det er viktig at vi ikke gjentar oss selv. Hovedfokuset i dette initiativet skal derfor dreie seg om å definere beste praksis, og teste ut dette i reelle prosjekter. Greier vi i tillegg å videreutvikle studiet ved NTNU med det beste innen prosjekt-, prosjekterings- og produksjonsledelse, så har vi skapt noe som AS Norge virkelig vil ha stor nytte av, sier Hilde Nordskogen, byggherredirektør i Statsbygg.

Flere deltakere
Den statlige byggherren er en av sju virksomheter som så langt er med i programmet. De virksomhetene som pr nå er med i BA 2015 ved siden av Metier og Statsbygg er Jernbaneverket, SINTEF, NTNU, Skanska og Rambøll.

Flere vil komme til etter hvert. Nå skal disse sju virksomhetene gjennomføre et forprosjekt. Dette skal gjennomføres i løpet av inneværende år. I prosjektstyret for forprosjektet sitter Hilde Nordskogen (Statsbygg), Harald Nikolaisen (Jernbaneverket), Bjørn Andersen (SINTEF/NTNU), Håvard O. Skaldebø (Metier), Knut Olav Nyhus (Skanska) og Ole-Petter Thunes (Rambøll). Halvard S. Kilde leder forprosjektet.

– For oss blir BA 2015 en viktig nasjonal satsing for å øke verdiskapningen i BAE-næringen generelt og som et virkemiddel for å nå egne mål og ambisjoner, sier Harald Nikolaisen, utbyggingsdirektør i Jernbaneverket.

Praktisk rettet
Kilde understreker at BA 2015 vil ha hovedfokus på praktisk rettede aktiviteter. Han sier det finnes nok av utredninger og rapporter som ligger og støver bort i skuffer og skap.

– Dette er ikke en satsing hvor analyser og utredninger står i fokus, men en satsing der ting vi vet fungerer uttestes og implementeres i næringen. Dette programmet skal bidra sterkt til en markant endring som gir bedre prosjekter med dertil verdiskapning for alle ledd i verdikjeden, legger han til.

De skal gjennomføre pilotprosjekter med dokumentere resultater og effekter, presentere materiale for kunnskapsforbedring i en form som er tilgjengelig, inkludert veiledinger for bruk.

– Vi skal beskrive produktivitetshindringer, nye modeller og løsninger i form av beste praksis. Ikke minst skal vi også etablere et prosjektakademi for BAE-næringen som gir resultater på tvers av hele næringen, sier Kilde.

De startet å jobbe med BA2015 for rundt et år siden – nå blir det formalisert og den store jobben tar til.

– I første kvartal neste år starter arbeidet med å implementere forbed­ringsprosessene. Det ser jeg frem til. Jeg har stor tro på at dette vil være med på å skape en bedre gjennomføring av prosjektene i næringen. Det vil bli flere jevne og gode prosjekter, avslutter en optimistisk Kilde.