Eksperter skal si hva som gikk galt i lønnsoppgjøret

Forventningene spriker til utvalget som skal finne ut hva som gikk galt i vårens lønnsoppgjør og komme med råd i god tid før neste hovedoppgjør om to år.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er alvorlig når så mange mener at vårens storstreik i offentlig sektor kunne ha vært unngått.

– Det er alvorlig når så mange i ettertid sier at avstanden i statsoppgjøret var så liten at streik burde og kunne ha vært unngått. Og det er uheldig dersom kommunesektoren ble kastet ut i streik bare fordi man ventet på en avklaring i staten. Kunne man for eksempel i stedet tatt pause? Dette er viktige spørsmål som det er naturlig at utvalget ser på, sier Stoltenberg til NTB.

Holden-3
Regjeringen håndplukker eksperter og lar det offentlige utvalget ledes av professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

– Han er en dyktig sosialøkonom med erfaring, sier Stoltenberg.

Holden har ledet to lignende utvalg tidligere, senest for ti år siden.

Utvalget skal gå gjennom hvordan modellen for lønnsforhandlinger her i landet kan forbedres. Det endelige mandatet og hvem som skal sitte i utvalget vil bli avklart i samarbeid med partene i arbeidslivet, opplyste statsministeren etter et halvannen time langt møte med partene tirsdag ettermiddag.

– Systemet for lønnsdannelse har tjent oss godt, men det kan bli bedre. Nå skal vi drøfte hvordan modellen kan utvikles, sier Stoltenberg.

Fortsatt frontfag
Representanter fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden støtter opprettelsen av utvalget. Og helt grunnleggende er det enighet om at dagens modell skal føres videre:

Stoltenberg: – De bedriftene som kjøper og selger varer med utlandet, må sette rammer for den øvrige lønnsdannelsen. Det kalles frontfagsmodellen, og det er det enighet om at vi fortsatt skal ha i Norge.

Men forventningene til utvalget spriker, og aktørene legger ulike tolkninger til grunn for hva det innebærer å beholde frontfagsmodellen.

– Modellen skal utvides, sier Unio-leder Anders Folkestad.

– Den skal styrkes, sier LO-leder Roar Flåthen.

Oljesektoren
Adm.dir. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri representerer arbeidsgiversiden i frontfagsmodellen. Han forventer at utvalget gir råd som vil bremse lønnsveksten:

– Alle vet at det ikke kan fortsette med en lønnsvekst som de siste årene har eksplodert sammenlignet med våre handelspartnere. Det er positivt at uavhengige økonomer skal se på hva som er gått galt, sier han.

Avtroppende administrerende NHO-direktør John G. Bernander sier at utvalget må se på hvordan oljesektoren påvirker forhandlingsresultatet i frontfaget.

– Skaper det for høye forventninger i forhold til det resten av industrien kan bære? Så må vi se på hvordan offentlig sektor tilpasser seg de rammene som er satt. De skal ikke få sin lønn fra et marked, men fra et Storting som leverer, og som vi alle er med på å betale. Vi må også se på hvordan innvandringen de siste årene påvirker arbeidsmarkedet og dermed lønnsdannelsen i Norge, sier Bernander.

I utvikling
Folkestad mener at frontfagsmodellen ikke kan være fastlåst all den tid samfunnet utvikler seg.

– Dette møtet slår fast at det er det utvidede frontfaget, med arbeider og funksjonær, som skal gjelde. I vårens oppgjør fikk vi problemer fordi staten forsøkte å innsnevre definisjonen, sier Unio-lederen.

Flåthen er enig i at ulik definisjon av frontfaget lå i bunnen for vårens konflikt.

– Så er det en diskusjon om dagens modell er representativ, og det mener jeg den er, med både bedrifter som går godt og bedrifter som sliter. Så fanger den lokale lønnsdannelsen opp at noen går bra og noen går dårlig. Det er en del av systemet.