ISOBEST- et nytt kvalitetsmerke

EPS-isolasjonsprodusentene i Norge har gått sammen om å synliggjøre kvalitetsriktige produkter gjennom et felles kvalitetsmerke ”ISOBEST”. Bakgrunnen er at man ikke er sikker nok på at en CE-merking er nok.

Den nye kvalitetsmerkeordningen ble presentert for Byggeindustrien tirsdag av styreleder for EPS-Gruppen – Bengt Bøyesen fra Jackon og Ernst Erik Krøger som er engasjert av EPS-prousentene til å koordinere arbeidet rundt ordningen.

Krøger var administrerende direktør på Isolitt for inntil fem år siden. Nå er han pensjonist, men er blitt hyret inn som konsulent for EPS-produsentene.

De norske produsentene av isolasjonsprodukter basert på ekspandert polystyren – EPS – er organisert i EPS-Gruppen som er en bransjegruppe i Norsk Industri som igjen er en del av NHO.

Tidligere var det en egen kvalitetskontroll gjennom VIF-kontrollordningen som ble administrert av Sintef Byggforsk. Denne kontrollordningen opphørte da CE-merkingen kom. I ettertid har man sett at CE-merkingen ikke har det kvalitetsstempelet som man trodde det ville få.

De norske produsentene er også opptatt av å fortelle at det er strenge krav til EPS-produksjon i Norge. I Europa brukers det en rekke stoffer i disse produktene som ikke er akseptert i Norge. Denne nye ”ISOBEST”-merkingen er derfor også viktig for dem som tenker miljø og sikkerhet. Det importeres produkter til Norge som ikke holder de krav som man forholder seg til her i landet, mener de norske produsentene.

Alle produktene fra de norske produsentene merkers nå med ”ISOBEST”. Det er laget en egen logo som blir synliggjort på alle forpakninger.

Isolasjonsprodukter av EPS har mange anvendelsesområder. Produktene utgjør en betydelig og nær sagt en fundamental andel av mange byggverk.

I løpet av et år benyttes over 1 million kubikkmeter EPS, i form av isolasjonsplater og formstøpte produkter, på norske byggeplasser.

Alle EPS-produkter fra EPS-gruppens medlemmer følger europeisk og norsk produktstandard. Det finnes en rekke standardiserte kvaliteter.

I det kalde nordiske klimaet er det helt avgjørende at isolasjonen gjør jobben sin, både mot grunn og mot luft. Dette stiller store krav til at produktene holder det de lover, både i form av isolasjonsevne og trykkfasthet, sier produsentene.

Kvalitetsriktige leveranser til alternative løsninger er derfor et bransjekrav, og har vært det i mange tiår.

Kvalitetskontrollen av EPS-produkter skjer gjennom interne og eksterne kvalitetsmålinger. Eksternkontrollen skjer ved uttak av tilfeldige prøver. Prøvene blir testet mht. hvilken isolasjons- og fasthetsklasse som er levert, avhengig av anvendelsesområde.

ISOBEST-merket skal synliggjøre at EPS-produsentene som er tilsluttet kvalitetssikringsordningen gjennomfører kvalitetssikring i overenstemmelse med kundenes og bransjens krav.

Følgende leverandører tilfredsstiller ordningens kvalitetskrav, og gis tillatelse til å benytte kvalitetsmerket ISOBEST:

Bewi AS

Brødr. Sunde as

Isolitt AS

Jackon AS

Løvold’s Industri AS

Vartdal AS

Les mer om det nye kvalitetsmerke på www.eps-gruppen.no