Årets viktigste uke

Mandag 10. september startet Veidekkes HMS-uke. – Vårt mål er et skadefritt Veidekke. Hvordan hver og en tenker og oppfører seg ved sine arbeidsoppgaver, har stor betydning for om vi når dette målet, sier Bente Lillestøl, konserndirektør HR, HMS og miljø i Veidekke.

Dette er bakgrunnen for at de har valgt å jobbe med risikohåndtering som deres hovedstrategi, og dette temaet vil dermed bli gjennomgående på alle bygg- og anleggsplasser til konsernet denne uken.

I løpet av uke 37 skal alle virksomhetene tilknyttet Veidekke-konsernet på ulike måter jobbe ekstra mye med HMS-arbeidet. I år holder de også virksomhetsbaserte HMS-dager. Målet er en bredere deltakelse i hele organisasjonen.

– Hovedmålet vårt er et skadefritt Veidekke. Det er fullt mulig å få til, sier konsernsjef Terje R. Venold.

Skal ha med alle ansatte
Lillestøl og Venold var selv på flere arrangementer på ukas første dag. De var på en større HMS-samling i Vestfold, og på befaring på konsernets boligprosjekt på Risenga i Asker. Her fikk de i praksis se hvordan HMS blir ivaretatt ute på prosjektene.

Årets HMS-uke i Veidekke, som er den andre i rekken, har flere fokusområder, men det viktige er risikoforståelse og risikohåndtering.

– Vi skal få med alle ansatte i dette arbeidet. Det er ofte tilfeldigheter og et lite øyeblikks uoppmerksomhet som fører til en ulykke. Derfor må vi bygge opp barrierer for å unngå disse ulykkene. Vi har etablert noe vi kaller barrieretenkning i Veidekke. For å bidra til et sikkert arbeidsmiljø må hver medarbeider tenke gjennom hva man kan gjøre for å unngå ulykker. En barriere er det samme som et hinder, og vi bør ha flere sikre barrierer for å unngå uønskede hendelser og ulykker, legger Lillestøl til. Barrieremodeller er mye brukt i bransjer som helse, luftfart, olje og gass.

Et annet aspekt som vil bli innført i Veidekke er utrykket ekstrem ryddighet. Det innebærer at Veidekkes mange byggeplasser skal har et meget sterkt fokus på ryddighet.

– Dette kan være med på å bidra til å unngå ulykker. Byggeplassen blir mer oversiktlig og kan bidra til å unngå uønskede hendelser, sier Lillestøl. Dette er aspekter som vil bli gjennomgått på alle vernerunder, og byggeplassene vil bli tildelt en karakter etter hvor ryddig den er. Dette er allerede innført på flere byggeplasser, og vil bli innført i hele konsernet etter hvert.

– Det gjøres veldig mye godt HMS-arbeid i Veidekke men vi kan bli enda bedre. I dette arbeidet er det helt avgjørende at hver enkelt av oss spør ”Hva gjør jeg nå” og ”Gjennomfører jeg dette på en sikker måte?”, sier Lillestøl. Som en del av HMS-arbeidet er det innført et morgenmøte på alle konsernets byggeplasser, der de går gjennom dagens arbeidsoppgaver og risikoelementer tilknyttet dette.

Tre punkter
Helge Opedal, regiondirektør i Region Syd, peker på tre punkter han legger vekt på i sitt HMS-arbeid.

– Dette er risikovurderinger, personlig verneutstyr og ekstrem ryddighet, sier Opedal.

Tar med underentreprenørene
Veidekke er også veldig opptatt av å få med underentreprenører i HMS-arbeidet.

– Underentreprenørene er selvsagt en viktig del av hva som skjer på en byggeplass. Derfor arbeider vi også med å lære dem opp i våre HMS-rutiner. Et eksempel på dette er at absolutt alle personer som skal inn på våre byggeplasser må gjennom et obligatorisk interaktivt sikkerhetskurs. Dette tar én time. Dette vil være med på å skjerpe HMS-tankegangen, mener Lillestøl.

Fallskader
Det er mange ulike typer uønskede hendelser som kan oppstå på en byggeplass. Innen kategorien mindre farlige hendelser, er det mest vanlig med kutt- og klemskader. Blant de mer alvorlige ulykkene, er det mest vanlig med fall fra høyder og fallende gjenstander som treffer arbeiderne.

– Siden midten av 1990-tallet har vi hele veien vært i front innen HMS-arbeidet Men jeg er ikke fornøyd med HMS-tallene våre. Det er for mange skader. Derfor er det ekstremt viktig hele tiden å ha fokus på risiko, sier Venold. Han peker også på viktigheten av å lære av alle alvorlige hendelser som har oppstått.

– Samtidig er det viktig å få inn en holdning med å tenke HMS hele tiden, både på jobb og i fritiden. Det er like viktig å bruke bilbeltet på vei hjem fra jobb som det er å bruke sikring i høyden på byggeplassen, sier han.

I anledning årets HMS-uke har Veidekke laget en film om tilfeldigheter, å ta kontrollen og de riktige valgene, og om Veidekkes Tor Aalbergs personlige opplevelse. Filmen ser du øverst i artikkelen.