Oljefondet må investere mer i eiendom

Oljefondet må investere mer i fast eiendom i utlandet. Investeringene i aksjer og obligasjoner må reduseres tilsvarende, foreslår Senterpartiets programkomité.

Oljefondet, som i dag heter Statens pensjonsfond utland, bør dessuten ta tilbake sitt gamle navn Statens petroleumsfond og flytte administrasjonen til Trondheim, foreslår programkomiteen.

– Vår begrunnelse for navneskiftet er at Statens pensjonsfond utland egentlig ikke er noe pensjonsfond, sier programkomiteens leder, Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

Flyttingen til Trondheim begrunner programkomiteen med at hovedsetet til Norges Bank nettopp lå i Trondheim fra 1816 til 1897.

Mer i eiendom
Det er allerede vedtatt at oljefondet skal øke sine investeringer i eiendom til 5 prosent av fondet. Første kvartal i år utgjorde eiendomsinvesteringene bare 0,3 prosent.

– Vi mener investeringene i eiendom internasjonalt bør øke betydelig. Det vil gi tryggere investeringer, dersom investeringene foretas i trygge stater, stater med lav politisk risiko, sikre eiendomsrettigheter og solid rettsvesen, sier Slagsvold Vedum.

I første omgang- de neste åtte år – bør eiendomsinvesteringene begrenses til slike trygge stater, foreslår komiteen.

Slagsvold Vedum vil overfor NTB ikke tallfeste hvor høy prosentandel av fondet som bør investeres i eiendom, men sier andelen bør betydelig opp fra dagens mål om 5 prosent.

– Høyere eiendomsinvesteringer og reduserte investeringer i aksjer og obligasjoner vil bidra til tryggere og mer stabil avkastning – i samklang med det overordnede målet om sikring av fondskapitalen på tvers av slektsledd, heter det i programforslaget.

Mer ideologisk
Vedum sier programkomiteens forslaget til prinsipprogram har en tydeligere profil og er mer ideologisk og verdisettet enn tidligere.

Blant de nye forslagene er et strengere jordvern enn i dag, det vil si sterkere vern av matjord og revidering av markagrensa.

– I programutkastet har vi lagt stor vekt på viktige prinsipper for partiets politikk, nemlig forvaltertanken, folkestyre, desentralisering og sosial og geografisk utjevning. Disse temaene går som en grønn tråd gjennom hele programmet, sier programkomiteens leder Trygve Slagsvold Vedum.

Programkomiteen foreslår å styrke jordvernet gjennom å gi matjorda sterkere vern enn utmark i Oslo-regionen. Dessuten foreslås det å revidere markagrensa.

– Dette er langsiktig forvaltning av matjordressursene i praksis, sier Vedum.

Desentralisere
Det foreslås også å desentralisere flere oppgaver fra statlig til fylkeskommunalt eller kommunalt nivå, for eksempel foreslås det at de delene av Statens vegvesen som primært jobber med fylkesveiene skal overføres til fylkeskommunene.

– På den måten vil ansvaret for fylkesveiene flyttes nærmere de som bruker veiene, og vi vil få mer lokal og folkevalgt innflytelse over styringen, sier Vedum.

Nå skal forslaget til program sendes på høring til lokallagene i partiet. Høringsfristen er 1. desember.