22. juli-redegjørelser holdes hemmelig

Riksarkivet har besluttet at 22. juli-redegjørelsene til flere sentrale politikere og embetsmenn skal holdes hemmelig. Kun statsminister Jens Stoltenbergs forklaring er offentliggjort.

Riksarkivar Ivar Fonnes har bestemt at ingen skal få vite hva tidligere justisminister Knut Storberget, tidligere politidirektør Øystein Mæland, statsråd Rigmor Aasrud og departementsråd Ingelin Killengreen sa til 22. juli-kommisjonen, skriver Aftenposten.

Riksarkivaren mener forklaringene «ikke er utarbeidet med sikte på offentliggjøring, og kan ikke anses som fullstendige». Videre peker Fonnes på at referatene «isolert sett kunne bli misvisende, særlig når de ikke ses i sammenheng med andre opplysninger som kommisjonen har hatt tilgang til».

Fonnes har også et tredje argument: Forklaringene vil trolig «kunne gjøre arbeidet vanskeligere for granskingskommisjoner senere, ved at aktuelle personer og organer vil kunne vegre seg for å snakke åpent og ærlig og dele viktig informasjon».

– Etter mitt syn er dette misbruk av offentlighetslovens unntaksparagraf for såkalte interne dokumenter, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening.

Hemmeligholdet er ganske meningsløst, tatt i betraktning at kommisjonen nå er ferdig med sitt arbeid og tatt i betraktning hva saken betyr for samfunnet, mener han. Øy får støtte fra partilederne i Fremskrittspartiet, Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti. De viser til mantraet om mer åpenhet og mer demokrati og mener det er naturlig at folk får vite hva forklaringene inneholder