Feilregistrerte 58.000 som norske statsborgere

En datatabbe i Skattedirektoratet rundt 1990 førte til at 58.000 utlendinger ved en feil ble registrert som norske statsborgere.

Tabben ble først oppdaget da flere marokkanere dukket opp på den norske ambassaden i Rabat i 2007 og ba om å få norsk pass, skriver Aftenposten.

Ambassaden slo alarm og Skattedirektoratet, som har ansvaret for folkeregisteret, har nå funnet feilen.

– Det skjedde da vi erstattet kortkartoteket med datasystem rundt 1990. Alle som var registrert som utvandret i tidsrommet 1960 til 1975, ble registrert som norske statsborgere, medgir underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratet.

– Ingen dokumentasjon

– Dette er tidligere tiders synder, og det er ingen her i Skattedirektoratet som kan forklare hvorfor dette ble slik. Ingen kan dokumentere hva som skjedde, sier han.

De fleste som ved en feil ble registrert som norske borgere, vet det sannsynligvis ikke selv. Mange av dem var gjestearbeidere fra land som Tyrkia og Marokko.

Nå får alle som utvandret i den aktuelle perioden endret status til «statsborgerskap ukjent» i folkeregisteret, men dette vil også urettmessig ramme utflyttede norske statsborgere født av norske foreldre.

Norske ambassader i utlandet er nå varslet for å gjøre virkelige norske statsborgere oppmerksom på saken. Feilen vil de trolig først oppdage når de skal fornye passene sine.

– Da vi ikke vet hvor de bor, kan vi ikke sende brev, sier Hammer.

– Feilaktig

Skatteetaten skriver i en pressemelding søndag ettermiddag at det er gitt et feilaktig inntrykk av at mange har fått statsborgerskap de ikke skulle hatt.

«Ingen har fått statsborgerskap de ikke har rettmessig krav på og ingen står i fare for å miste noe statsborgerskap de har krav på. Dette gjelder personer som utvandret fra Norge for 37-52 år siden og som ikke har vært bostedsregistrert i Norge siden», heter det i pressemeldingen.

Skatteetaten, som forvalter Folkeregisteret, gir ikke statsborgerskap og tar det heller ikke fra noen, presiseres det i pressemeldingen.

Den eneste konsekvensen av dette er at noen få med rettmessig norsk statsborgerskap vil måtte vente i noen timer eller opptil en dag dersom de skal fornye passet sitt, hevder Skatteetaten.

Skatteetaten er underlagt Skattedirektoratet. Direktoratet har den faglige og administrative ledelsen av Skatteetaten. (©NTB)