Frp: Dårlig idé å spare penger til veibygging

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener regjeringen har gitt ham enda et argument for å bruke mer av oljepengene til å bygge veier.

– Vi har fått tall fra regjeringen som viser at det er dårlig politikk å spare penger i oljefondet nå for å bygge nødvendige veier senere, sier Solvik-Olsen til NTB.

– En sum penger som i 1998 ville gitt 1 kilometer vei ville bare gitt 0,74 kilometer vei i 2012 om pengene ble spart i oljefondet i mellomtiden. Dette er uansvarlig økonomisk politikk, fortsetter han.

Frps finanspolitiske talsmann mener regjeringen skaper økonomiske belastninger for kommende generasjoner ved å spare framfor å bygge nå.

– Enda mer provoserende er det når oljepenger lånes billig til Tyskland, mens norske bompengeprosjekter må til utlandet og låne til høyere rente, sier han.

Spørsmålet om lånefinansiering av veier er en gjenganger i norsk politisk debatt, og uenigheten er fundamental mellom Frp og Arbeiderpartiet.

– Oljefondet skal ikke være en alternativ finansieringskilde for formål som ikke når opp i statsbudsjettet ellers, sa finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) da temaet ble diskutert i Stortingets spørretime i mai.