NHO mener LO driver sverteaksjon

Varselet fra LO om storstilt sympatistreik med de 79 helsearbeiderne som er i konflikt ved private sykehjem, får NHO-sjef John G. Bernander til å se rødt.

– Det er ikke bare en pensjonskamp for de 79 personene det gjelder når fagforeningene tar ut 165.000 mennesker i sympatistreik. Da er det en politisk markering, sier Bernander.

NHO-sjefen mener LO og Fagforbundet har innledet en politisk sverteaksjon for å fjerne private alternativer innen eldreomsorg og hindre konkurranseutsetting. Han viser til at virksomheter i privat sektor har tilpasset seg pensjonsreformen, noe offentlig sektor ifølge NHO har unnlatt å gjøre.

– LO har varslet at de ønsker å diskutere pensjon i oppgjørene i 2014. Da bør de ikke forsøke å snike seg inn bakdøra nå, men ta debatten i åpent lende, sier Bernander.

Pensjon

Fagforbundet har varslet at streiken ved private sykehjem blir trappet opp fra onsdag av. Da vil den omfatte 117 medlemmer ved elleve sykehjem. En sympatistreik kan være et faktum 18. september.

Fire dager før denne datoen må varselet om hvor mange som faktisk vil bli tatt ut i streik, foreligge. Potensielt kan en sympatistreik omfatte flere enn 160.000 LO-medlemmer i flere forbund.

Stridens kjerne er kravet fra Fagforbundet om å tariffeste pensjonsrettigheter ved private sykehjem som organiseres av NHO Service. Arbeidstakerorganisasjonen mener å kunne dokumentere at helsearbeidere ved disse virksomhetene årlig vil tape rundt 30.000 kroner i pensjon, sammenlignet med kolleger som jobber ved andre sykehjem.

Årsaken er at faste tillegg, som for eksempel turnustillegg, ikke er pensjonsgivende i henhold til pleie- og omsorgsoverenskomsten mellom Fagforbundet og NHO Service. Slike tillegg inngår i pensjonsberegningen for helsearbeidere ved kommunale sykehjem.

For sykepleiere er det allerede lovbestemt at faste tillegg skal inngå i beregningsgrunnlaget, enten de jobber i privat eller offentlig sektor.

Forvarsel

Tjenestepensjon i privat sektor har seilt opp som en av hovedsakene under LO-kongressen til neste år. Kravet om brede, kollektive løsninger vil trolig bli fremmet som del av hovedoppgjøret i 2014.

Et slikt krav hviler blant annet på arbeidet i den regjeringsoppnevnte banklovkommisjonen, som i sommer anbefalte en hybridløsning mellom en tradisjonell ytelsesbasert pensjonsordning og en innskuddsbasert, som stadig flere arbeidsgivere synes å foretrekke.

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken – som kan komme til å overta jobben til Roar Flåthen neste år – mener at det haster med å få på plass en ny ordning som gir god, sikker og forutsigbar pensjon, er kjønnsnøytral, bremser overgangen til innskuddsordninger og legger til rette for en bedre samlet opptjening for arbeidstakere som bytter jobb.

– Videre må det tilrettelegges for å kombinere arbeid og pensjon. Også de som ikke kan stå lengre enn til 62 år må få en samlet pensjon som er god nok til å sikre god kjøpekraft og reell valgfrihet, sier Solbakken.

Pensjonsspørsmålet var hovedsaken også under sommerens streik på sokkelen. Den endte som kjent i tvungen lønnsnemnd, og partene avventer avgjørelsen fra Rikslønnsnemnda. (©NTB)