Slår kraftig tilbake mot Skavang

Egil Skavang skriver i en gjestekommentar på bygg.no at aktører i byggenæringen klager over at nye myndighetskrav gir økt press på boligprisene og redusert lønnsomhet. Han mener at disse klagene er uberettiget og lite konstruktive for byggenæringen. Baard Schumann i Selvaag Bolig mener Skavang må konsentrere seg om arkitektur.

Les hele innlegget til Schumann under:

”1 + 1 = 2

Egil Skavang i Arkitektbedriftene må kun konsentrere seg om arkitektur, eller lære seg elementær matematikk.

I en kommentar på bygg.no skriver Skavang at nye forskrifter og krav ikke er fordyrende. Det er feil. Skavangs bevis er at byggekostnadsindeksen ikke har økt mer enn konsumprisindeksen. Her vet han ikke hva han snakker om. Kvalitetsendringer er fordyrende elementer som ikke fanges opp av Byggekostnadsindeksen til SSB. Indeksen fanger heller ikke opp produktivitetsendringer, endringer i entreprenørenes og underentreprenørenes fortjenestemarginer, eller kostnader til tomt.

Det er likevel ganske enkelt å regne ut hvor mye krav- og forskriftsgildet koster. Hvis den gjennomsnittlige kiloprisen for bananer er 14 kroner, koster to kilo bananer 28 kroner. Det er selvfølgelig ikke gratis å bruke mer materialer, installere balansert ventilasjon, heis, fornybare energikilder, og mer isolasjon og tykkere konstruksjoner som spiser av det salgbare arealet. Det er heller ikke gratis å utvide leiligheter for å få plass til snusirkler for rullestol. De fleste som bygger boliger, og de fleste arkitekter vil kunne bekrefte dette. Tiltakene er i og for seg gode, men noen må betale for dem. Samlet øker de prisen for våre minste toromsleiligheter med over 600 000 kroner, og det er boligkjøperne, våre kunder, som må ta regningen.

Små leiligheter, selv om noen arkitekter ikke tror det, må utvides for å få plass til snusirkler for rullestol. La oss ta et regneeksempel: Når den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i Oslo nå er 43 000 kroner, gir en arealøkning på fire kvadratmeter en økning i salgsprisen på 172 000 kroner. Siden det er mange som ikke har mulighet til å betale for denne prisøkningen, fører dette til at det bygges færre nye boliger, at gapet mellom tilbud og etterspørsel øker, og at prisene øker. Det gagner ingen grupper i samfunnet. Det er derfor viktig at vi jobber for det som er viktigst: At det fortsatt skal være mulig å bygge boliger som folk flest har råd til å kjøpe. Våre bestillere er de som kjøper bolig, ikke politikere.

At Skavang i tillegg ønsker å lære Norges største boligbyggere å bygge boliger er latterlig. Helt siden 1948 har Selvaag satt standarder for boligbygging i Norge. Vi var blant annet først ute med lette bindingsverkshus i tre, terrassehus, seriebygging og en rekke andre innovative og rimelige byggtekniske løsninger. Blant våre nyeste konsepter er boliger bygget med moduler. Fellestanken bak alle disse løsningene er at stort volum og standardiserte løsninger gir rimeligere boliger. Grunnen til at vi klarer å holde kostnadene nede er fordi vi tenker industrielt, bygger rasjonelt og har store volum. Våre mest rasjonelle løsninger har ført til at vi ikke alltid har vært elsket av arkitektene. Vi bruker arkitekter når vi trenger det. Overøs oss gjerne med gode visjoner og intensjoner, men ikke glem at det er noen som må betale for dem.

Baard Schumann
Adm. dir. i Selvaag Bolig”