Vann og avløp - en katastrofe

Alle vet det, men få gjør noe med det. Norsk vann- og avløpsnett er i en elendig forfatning, og enda dårligere blir det hvis ikke investeringene øker. Dette vet politikerne, men i og med at elendigheten stort sett ligger under bakken, er det lett å lukke øynene. Byggeindustrien har i årevis skrevet om skandalen.

Hver gang det kommer en flom eller rekordnedbør ser alle galskapen. Men når det tørker opp er problemene glemt.

Vi merker også at det er betydelige forskjeller fra kommune til kommune. Det er også stor forskjell i avgiftsnivå. I mange kommuner er situasjonen kritisk. I andre sammenhenger ville de ansvarlige vært straffet og dømt for uforstand i tjenesten. Vi snakker om miljøkriminalitet – og vi snakker ikke minst om folks helse. Vi har sett alvorlige sykdomsutbrudd i befolkningen. Det som skjedde i Bergen for noen år siden da drikkevannet ble forurenset av kloakk, førte til at flere tusen mennesker ble syke. Noen gikk det virkelig ille med, og mange sliter med helseplager den dag i dag.

I rådgivermiljøet har man i flere år registrert det økende forfallet på norsk infrastruktur generelt og for vann- og avløpsanlegg spesielt. På Byggedagene 2010 la RIF frem rapporten State of the Nation som slo fast at vannforsyningen her til lands kun får karakteren 3 av 5 mulige, samtidig som utviklingen er flat. For avløpsnettet var situasjonen verre med karakteren 2 kombinert med at utviklingen faktisk er synkende.

Noen kommuner tar tak, men det koster selvsagt penger. Ellers har forsikringsselskapene nå begynt å sette foten ned når man skal betale ut oppgjør etter flomskader som skyldes elendig avløpsnett. I mange byer og tettsteder makter ikke avløpssystemene å ta unna de store nedbørsmengdene som kommer i løpet av kort tid. Da er katastrofen et faktum. Nå sender forsikringsselskapene regningen til kommunene.

Det blir stadig et tøffere og våtere klima. Det må vi snart ta innover oss.

Men i likhet med mye annet koker også VA--problemene bort i kålen på grunn av ansvarsfraskrivelse i vårt overadministrerte forvaltningsapparat. Dette er en sak som må løftes til topps i Regjeringen.

Les mer på bygg.no:

http://www.bygg.no/2012/09/93653.0