Fellestrim mot byggestress

Trimmet bygging er velkjent fra sykehusutbyggingen ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Men nå skal også sykehusbyggerne trimmes - for å stresse ned.

- Enkelt, artig og nyttig må det være, sier Veidekkes HMS-leder på Kunnskapssenteret, Camilla Nørholm Harsjøen. Det er hun som har tatt initiativet til obligatorisk fellestrim på byggeplassen i slutten av september, under ledelse av profesjonelle treningsinstruktører fra 3T, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

- Vi ser at en del av våre folk ikke er i god nok form for det krevende arbeidet de ofte møter på byggeplassen. De trener ikke på fritida og har behov for litt enkel og kortvarig bøy og tøy på jobben, sier Nørholm Harsjøen.

Fellestrimmen som også omfatter kontorfolk, inngår i byggeprosjektets HMS-kampanje i september (og trolig oktober). Den retter særlig oppmerksomheten mot stress - et ikke ubetydelig problem på byggeplasser med klare krav til framdrift, kvalitet og inntjening.
Under det pågående innredningsarbeidet i Kunnskapssenteret, basert på det såkalte Takt-prinsippet, har entreprenørene registrert noen tilfelle av stress og søvnløshet.

- Det er slike problemer vi ønsker vi å forebygge med trim, fysioterapi, kostholdsråd og andre tiltak sier Nørholm Harsjøen. Hun vil for all del opprettholde nullen på skadestatistikken, det vil si ingen skader med fravær under utbyggingen av Kunnskapssenteret.

- Det resultatet har vi fått mye ros for. Ikke bare fra Helsebygg som heldigvis stiller strenge krav til oss, men også fra konsernledelsen i Veidekke som var her på befaring før sommerferien. Og nå når det mest farefulle arbeidet er over, må vi greie enda et år på Øya uten at noen skader seg alvorlig, påpeker HMS-lederen.