Lar ikke denne sjansen gå fra oss

Mergim Ahmeti og Scott Garder tar andreåret bygg- og anleggsteknikk på en Veidekke-byggeplass. Tirsdag møtte de konsernsjef Terje Venold med et tydelig budskap: – Vi lar ikke denne sjansen gå fra oss.

– Det er et bra opplegg og en god sjanse for ungdommer som ikke har lykkes på de ordinære skolene. Jeg har riktignok bare vært her tre uker, men jeg liker meg, sier Mergim Ahmeti, som ikke har tenkt å la muligheten til å få en fot innenfor Veidekke-systemet glippe ut av hendene.

– Jeg er motivert, og skal jobbe hardt for å komme meg igjennom skolen og ta den lærlingplassen som ligger der og venter, sier Ahmeti.

Veidekkes ”Skole på byggeplass” har røtter som strekker seg tilbake til 1997. Men etter at NAV trakk ut støtten fra prosjektet i 2010, har utdanningsmodellen ligget på hyllen. Men i kulissene har Veidekke arbeidet med å få på plass nye samarbeidspartnere.

Nå har undervisningsmodellen gjenoppstått med ny målgruppe og med både økonomisk og faglig backing fra Akershus fylkeskommune og Oslo kommune.

Det er Scott Garder glad for.

– Her får vi vært ute og jobba og prøvd oss litt. Folk lærer forskjellig, og for meg er dette en bedre og mer motiverende å måte og skaffe seg kunnskap på, sier Scott Garder.

Han startet yrkesfagløpet i en ordinær videregående skole, men droppet ut.

– Jeg begynte å jobbe i stedet. Men når denne muligheten her åpnet seg opp, så grep jeg den, sier Garder.

Tirsdag var både Veidekkes konsernsjef Terje Venold og fylkesordfører i Akershus, Nils Aage Jegstad, på besøk på Olav Thons og Veidekkes byggeprosjekt Eventyrtunet på Lørenskog. Der er det rigget opp egne brakker som 20 elever vil bruke som base for undervisningen det neste året.

– Dere har kommet inn i en vekstnæring der det vil være stort behov for folk i mange år fremover. Norge, og spesielt Oslo og Akershus, er i enorm utvikling og bare de neste 16 årene kommer vi ifølge Statistisk sentralbyrå til å være over seks millioner menneskerher i landet. Da må det bygges for å håndtere veksten, og da trenger vi dere, sa Terje Venold til Garder og Ahmeti.

Akershus-elevene, som alle er garantert en lærlingplass i Veidekke dersom de fullfører, var i gang med undervisningen 20. august.

Om tre uker så starter en tilsvarende klasse opp i Oslo. Samarbeidet med Akershus fylkeskommune og Oslo kommune involverer også flere skoler direkte.

– Vi har endelig fått på plass samarbeidspartnere som virkelig kan undervisning, sier daglig leder for Skole på byggeplass, Asle Hermansen, som legger til at interessen rundt skoleopplegget har vært stor.

– Vi har gjennomført intervjurunder over flere dager, og har fått en gjeng som virkelig er motiverte. Skal et sånt opplegg fungere, må vi finne de som virkelig har lyst, sier Hermansen.

Skole på byggeplass er rettet inn mot Oslo- og Akershus-ungdom i alderen 18-23 år som av ulike årsaker har falt ut av ordinær videregående opplæring.

Se video fra Skole på byggeplass her:

http://www.youtube.com/watch?v=ac6xhWI40W0