Mot all-time high for OCEM

Overhalla Cementvare AS (OCEM) er i ferd med å gjennomføre sitt beste år noensinne.

Frisk satsing og stadige utvidelser har gjort dette mulig. Nå er man i ferd med en større utbygging av administra-sjonsbygget, etablering av kontor i Bodø og satsing gjennom datterselskapet Element NOR i Troms.

Familiebedriften, som opprinnelig ble startet i 1946, ligger i Skogmo Industripark i Overhalla. De har vært gjennom en jevn men sterk vekst de senere årene. I fjor omsatte selskapet for 183 millioner kroner, noe som så langt er det høyeste omsetningstallet i virksomhetens historie.

– I år har vi et budsjett på i underkant av 220 millioner kroner, og det ligger vi meget godt an til å klare, sier en entusiastisk Arnt Ove Amdal, adm. direktør og eier av OCEM.

Ung eier
Arnt Ove har allerede ledet bedriften i en årrekke. Han overtok virksomheten fra faren i 1986, da han var bare rundt 20 år gammel. Han kjøpte hele selskapet i 1989. Deretter har han bare sett en vei, og det er fremover.

– Siden den gang har vi økt omsetningen fra én million til over 200 millioner kroner. Det har vært en eventyrlig vekst, og vi har i løpet av denne perioden blitt den største aktøren innen betongelementer nord for Dovre, forteller Amdal mens han viser oss rundt i produksjonslokalene.
Hvert år produserer de nå rundt 40 000 tonn med ulike produkter her. Staben teller rundt 100 ansatte, hvorav 65 i selve fabrikken. De skal bli flere fremover, for vekstplanene stopper selvsagt ikke med årets rekordomsetning.

– Innen fem år skal vi omsette for minimum 300 millioner kroner, sier en offensiv Amdal.

– Dette skal selvsagt skje gjennom en jevn og kontrollert vekst, skyter Frank Roger Amdal inn. Frank Roger er økonomisjef i selskapet, og han har også en liten eierpost. Arnt Ove er hovedeier, med kontroll over 97 prosent av selskapet.

Noe av veksten skal komme gjennom å ta enda større markedsandeler på fasader, ikke minst i Trondheim.

En del av veksten vil også skje gjennom etablering av et salgskontor i Bodø. Dette skal være operativt fra høsten av, og skal dekke hele Nordland.

Størst i kommunen
Virksomheten Amdal leder har flere ganger vært Gasellebedrift i DNs gjennomgang av virksomheter, og OCEM er i dag den største arbeidsplassen i kommunen, og dermed en meget viktig del av lokalsamfunnet.

– Det var ingen fast ansatt da jeg begynte, og vi var en sesongbedrift. Produksjonen besto da av produkter til landbruket og hage. Men i 1990 utviklet jeg en spalteplank som var spesiell, så på et par-tre år ble vi størst i landet innen dette segmentet. Da begynte vi å tjene penger, og kunne investere i videre vekst. Dette skjedde i 1994, da kjøpte jeg former og satset. Jeg begynte å ansette folk på kontoret i 1996, utdyper Arnt Ove.

Da han begynte var fabrikken på 300 kvadratmeter. Nå har de 13.000 kvadratmeter med fabrikker og kontorer tilgjengelig.

– Vi har bygd på mange ganger – vi bygger egentlig hele tiden, sier han.

Konsern
De har organisert virksomheten i en konsernmodell. OCEM Holding ligger på toppen, med Overhalla Cementvare under. De eier også 56 prosent av selskapet Overhalla Industrier AS (Overhalla HUS). Dette selskapet har i flere tiår satset på trehusfabrikasjon. De omsetter for rundt 70 millioner kroner. OCEM har i tillegg også kjøpt seg inn i et stålfirma, hvor de kontrollerer 78 prosent av selskapet.

– Vi er dermed fullt dekket innen både betong, tre og stål. Denne kombinasjonen blir satsingsområdet vårt fremover – vi skal være en totalleverandør av prefabrikkerte løsninger. Vi ønsker å bli et lokomotiv som bidrar til å få industrialisert byggeprosessen for fremtiden, slår Arnt Ove fast.

Les mer om satsingen til OCEM i nr 11 av Byggeindustrien.