Nordea spår renteoppgang i mars

Norsk økonomi går godt, tross svekket internasjonal økonomi. Nordea spår nå at veksten vil bremse opp, og at det vil komme en renteøkning neste år.

Den økonomiske situasjonen i eurosonen er for tiden vanskelig, men det er ventet tiltak i løpet av høsten. Veksten i den internasjonale økonomien ventes å ta seg opp i løpet av de neste årene, men uten at den blir veldig høy. Samtidig ventes det at veksten i Norge vil bremse opp de neste par årene, og Nordea spår første renteøkning fra Norges Bank i mars neste år.

– Norsk eksport utenom olje og gass utvikler seg forbausende bra, til tross for stagnasjonen ellers i Europa og den sterke kostnadsveksten i Norge, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel.

Kontrasten mellom Norge og resten av verden har sjelden vært større. Optimisme i oljesektoren er en viktig årsak til at Norge nå opplever høy lønnsvekst, lav prisstigning og lave renter, samtidig som flere land i Europa sliter.

Nordeas økonomer venter at oljeprisen skal holde seg høy også framover, samtidig som de også er optimistiske til utviklingen i eurosonen.

– Selv om det er grunn til noe mer optimisme enn tilfellet var i vår, er usikkerheten likevel fortsatt stor, sier Juel.

Dersom uroen i finansmarkedene skulle tilta igjen, spås det at bruttonasjonalproduktene i eurosonen kan fortsette å falle også neste år.