Tidemands gate 2

Tidemands gate 2

Sted: Kongsberg

Prosjekttype: Kontorbygg

Bruttoareal: 2.500 kvm

Byggherre: Concreta (m/datterselskap ØTA Drift)

Totalentreprenør: Notodden Mur og Entreprenørforretning

Kontraktssum eks. mva: 38 millioner kroner

Arkitekt: Søndergaard Rickfelt arkitekter

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Eiler Løkja - Rådgiver VVS, elektro og utv. ledningsnett: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Kongsberg Entreprenør - Stålarbeider: Fiskum Plate & Sveis - Glassfasader: Notodden Glass og Aluminium - Blikkenslager: Tele Blikk - Plattendekker: Systemblokk - VVS: Oras - Elektro: Abicon - Heis: Rieber Schindler - Maler: Bj. Evensen - Systemvegger / himling: Moelven Nordia - Tekking: Isola - Vinduer. NorDan

I tillegg til å være et blikkfang ved innkjøringen til Kongsberg Teknologipark, bidrar det nye kontorbygget også sterkt til å profilere trekløveret bak.

Notodden Mur og Entreprenørforretning (NME) og Søndergaard Rickfelt arkitekter er begge hjemmehørende på Notodden, mens tiltakshaver Concreta AS har base i Kongsberg. Alle tre aktørene har sammen deltatt på prosjekter i varierende størrelser tidligere. Planene for dette kontor- og næringsbygget ble dratt i gang av Concreta og NME, etter at førstnevnte kjøpte tomta i 2008.

Bak Concreta finner vi foruten styreleder Halvor Grene, også Gjermund Jamtveit, Bjørn H. Grene og Heidi Holm.

NME engasjerte Søndergaard Rickfelt arkitekter på et tidlig tidspunkt for å sikre et funksjonelt og arkitektonisk blikkfang. Dette ble valgt fordi NME hadde god erfaring med arkitektmiljøet i Notodden fra tidligere.

Måtte utnyttes
‒ Utfordringen var å få utnyttet tomta med plassering av et størst mulig bygg. Noe av tomta gikk med til en utvidelse av rundkjøringen mellom Bøssemakergata og Tidemands gate. Det er også krav i reguleringsplanen om en viss del grøntareal og parkering. I tillegg hadde vi et konsept der det skulle være mulig å kjøre rundt bygget. Tomtesituasjonen har nok i høy grad bestemt mye for hvordan bygget skulle se ut, og vi har vel nå tøyd strikken maksimalt i forhold til de kravene, sier Evy Ann Buverud i Søndergaard Rickfelt arkitekter. NMEs kompetanse på murverk var også avgjørende for valg av materialene Leca og betong.

Lang prosess
En rekke faktorer gjorde at byggeprosjektet og søkeprosessen var omfattende. Beliggenheten på tomta, etablering av en tilliggende rundkjøring, og at en leietaker skulle ha forkioskdrift i en brakke i hele byggeperioden er noen av ingrediensene. Kommunen mente planen hadde for dårlig utnyttelsesgrad og oppfordret til å omregulere tomta på 3,3 mål. Imidlertid ville en slik omreguleringsprosess spist for mye av tidslinjen. Uten å gå hele veien om en ny prosess var det allikevel mulig å få til en tredje etasje på bygget som opprinnelig var planlagt med to etasjer.

‒ Det har fra første samtale med Kongsberg kommunes saksbehandlere blitt vist en sterk vilje til at bygget skulle realiseres. Med dette positive utgangspunktet har saksbehandlingen fra dag én vært en prosess som gjør at Kongsberg kommune fortjener å fremstå som en foregangskommune, sier en fornøyd prosjektutvikler i NME, Borgar Løberg.

En mekler
Resultatet er et enkelt, moderne og strømlinjet bygg fordelt over tre etasjer. Store glassfelter i buede hjørner i kombinasjon med hvit fiberpuss i fasadene gir et lett og mykt inntrykk.

‒ Det er bevaringsverdig småhusbebyggelse i området. Dette bygget fungerer som en mekler mellom disse og de store industribyggene i teknologiparken. Volumet blir brutt opp ved at andre etasje er kraget ut, mens tredje etasje er trukket inn. Det gir en mer human skala. De buede hjørnene gjør det også mer funksjonelt å kunne kjøre rundt bygget, påpeker Buverud.

Som nevnt ligger Tidemands gate 2 godt eksponert mot både ansatte i og besøkende til teknologiparken. Det kan leietakerne som allerede har flyttet inn nye godt av. Arvids Kiosk, som «holdt ut» i flere måneder på byggeplassen, har tatt i bruk 130 kvm i første etasje mot sørøst. Siemens leier 310 kvm i tredje etasje. Hjelp 24 var tidlig på plass som leietakere, noe som har gitt dem ca. 600 kvm i andre etasje. Under bygget, med innkjøring fra sør, ligger parkeringskjelleren med 25 p-plasser.

Noen arealer igjen
‒ Det er et behov for kontorarealer tilknyttet teknologiparken. Pr. i dag har vi ledig ca. 550 kvm næringsarealer i første etasje mot nord. Det utgjør en tredel av det samlede utleiearealet. Vi er i kontakt med flere interessenter, og vi håper og tror at det i løpet av noen få uker finnes en leietaker også i disse arealene, forsikrer Halvor Grene.

Liv laga
De dystre økonomiske spådommene etter at Kongsberg våpenfabrikk fikk problemer på 1980-tallet slo aldri til. Nå er det nytt liv, og nye konstellasjoner var på plass for lenge siden, det vokser og gror i teknologimiljøet. Milliardkontraktene ruller inn for de ca. 40 bedriftene i Teknologiparken. Det gir store ringvirkninger og vekst ‒ ikke minst i byggenæringen.

‒ Det er et marked her i byen som er svært interessante for det vi driver med ‒ utvikling av murhus i boligmarkedet. Jeg hadde utarbeidet en strategisk plan om å gå inn i prosjektet, fullføre det og dermed synliggjøre at vi kan levere kvalitetsprodukter i murverk i Kongsberg også. Det ville Concreta være med på, og i en fin og ryddig prosess med godt samspill har det vært grunnlag for inntjening for oss begge, sier Løberg.

‒ Nå har vi et referanseprosjekt i Kongsberg å vise til. I tillegg til at vi har knyttet til oss mange nye og spennende underentreprenører og aktører. Et resultat av dette godt eksponerte prosjektet er at vi får stadig nye henvendelser herfra, avslutter Løberg. NME har i egen regi hatt betong-, murer og tømrerjobben. Deres kontrakt har en verdi på 38 millioner kroner.

De tre aktørene har flere prosjekter på trappene, og Borgar Løbergs kongstanke om boliger i murverk i Kongsberg har tatt en konkret form. I Gamlegrendåsen i Kongsberg starter i disse dager bygging av 20 eneboliger i rekke, alle i solid og varig murverk.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter