Nesttunhagen

Nesttunhagen

Sted: Nesttun, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Samlet salgssum inkl mva:
71 millioner kroner

Bruttoareal: 2.442 kvm

Byggherre: Stoltz Bolig

Totalentreprenør:
Stoltz Entreprenør

Arkitekt: Rambøll

Landskapsarkitekt: Riss Landskap

Rådgivere: RIB: Konstruksjonsteknikk - RIV: Techmentor - RIE: BI-Elektro - RIAku: Akustikk - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider: Rivenes - Fjellsikring: Inter Handling - Brønnboring: Vestnorsk Brunnboring - Gulvstøp: Industrigulvspesialisten - Stålleverandør: BSI - Vinduer: NorDan - Ytterdører: Swedoor - Rekkverk: Format - Tømrer: Åsane Byggmester-
forretning - Maler: RSV Maling og Gulv - Parkett: Bo Andren - Mur og flis: Bergen Mur & Puss - Rørlegger: Bergen Rørteknikk - Elektro: BI-Elektro - Ventilasjon: Bergen Luftteknikk - Branntetting: Firesafe - Kjøkken og garderobe: HTH Kjøkkenforum - Heiser: HK-Service - Bredband: Canal Digital - Bredband montør: Eltel - Anleggsgartner: Svein Boasson - Byggevarer: Neumann Bygg - Byggvask/rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult - Transport byggavfall: Ragn Sells

Mellom Nesttun og Hop i Bergen har Stoltz Entreprenør AS ført opp et bygg med 19 leiligheter for Stoltz Bolig AS.

Leilighetene har et samlet areal på 1.723 kvm (BRA). Bygget er på totalt 2.442 kvm (BTA). Samlet salgssum for leilighetene er 71 millioner kroner inkl mva. Nesttunhagen er tegnet av Rambøll Norge og ført opp i totalentreprise. Byggestart var i mars 2011. Det stod ferdig i juni i år.

Skjermet hage
De 19 leilighetene varierer fra 60 til 140 kvm. De fleste er på 90 kvm. Standarden er høy. Alle leilighetene har balkonger eller terrasser og universell utforming. Tilkomst til leilighetene er via et trappehus med heis og svalganger på baksiden av bygget. Leilighetene har gode solforhold. Nordøst for bygget ligger det en skjermet hage med skiferheller, gruslagte gangstier, beplantning, original vegetasjon, lekeapparater og belysning. I kjelleren ligger det et søylefritt p-anlegg med plass til 22 biler. Ved innkjørselen til bygget er det fem gjesteparkerings-
plasser. Fra leilighetene er det utsikt mot Kloppedalstjørna og omliggende grøntområder.

Sakset form
Prosjektleder Rune Matre i Stoltz Bolig forteller at den skrånende tomten er på 3,9 mål og har fjellgrunn.

– Vi har sprengt bort deler av fjellet på tomten for å få pass til bygget og sikret fjellskjæringene. Siden bygget har luftet parkeringsgarasje var det ikke behov for radonduk under bygget.

Bygget har en avlang og sakset form. Bærende konstruksjon består av plasstøpt betong og stål. Taket består av q-dekker som er isolert og tekket med folie. Fasadene er kledd med kebony og hvite fasadeplater (cembrit). Det er svarte elokserte aluminiumsplater rundt stuekarnapp og som beslag rundt vinduene. Inne i leilighetene er det parkett av oljet eikeplanker på gulvene. Badene er helflisete.

Lang levetid
Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme og rotoravfuktere. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. Det er brukt aluminiumskledde trevinduer. Fasadematerialene har lang levetid og har kun behov for enkelt vedlikehold.

Leilighetene har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe til luft. Varmepumpen er plassert bak trappehuset. Bygget er energimerket i klasse C. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 35 cm i taket. Vinduene har U-verdi på 1,1. leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Brannsikring er utført med seksjonering og brannvinduer.

Tre fagprøver
Rune Matre sier at grunnforholdene og trang tomt var utfordrende. – Vi hadde kun tilkomst på den ene kortsiden av bygget. Da aktiviteten var på topp var 35 bygningsarbeidere i arbeid på byggeplassen. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. Vi tar med oss nyttig erfaring fra arbeid med krevende overganger og detaljer og fra arbeid på en trang tomt fra dette prosjektet.

Personalleder Vidar Hundvin i Stoltz Entreprenør oppløser at de to lærlingene Tommy Lillemoen og Chris André Selle Eriksen og praksiskandidat Krysztof Majkowski tok fagprøven i betong på balkonger på Nesttunhagen.

Ryddig form
Sivilarkitekt Anne Marie Grimsrud i Rambøll Norge forteller at det arkitektoniske hovedgrepet i Nesttunhagen er å plassere bygget og leilighetene slik at alle får best mulig solforhold.

– Vi har valgt fasadematerialer som gir bygget et nedtonet uttrykk størrelsesmessig. Ved å la fargene henge sammen, blant annet de svarte feltene rundt vinduene, har vi prøvd å gi bygget en samlet og ryddig form. Svalgangene på baksiden får dagslys ovenfra og gir rom for private soner ved inngangsdørene.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter