Dødsulykken var et sjokk for oss alle

Mandag var første dag av HMS-uken i NCC. – Vi kjenner til risikoen, men tar sjanser likevel. Det kan vi ikke tillate oss, sier administrerende direktør Peter Gjørup i NCC Construction.

Senest i sommer ble NCC rammet av en tragisk ulykke da en ansatt hos en underentreprenør mistet livet på ett av NCCs prosjekter i Kristiansand.

– Frustrasjonen er stor, for selv om det gjøres veldig mye godt HMS-arbeid ute på arbeidsplassene, så opplever vi fremdeles skader og arbeidsulykker. Det må vi bare gjøre noe med, sier Peter Gjørup.

Han beskriver dødsulykken i Kristiansand som et sjokk for alle i NCC.

– Dødsfallet rystet hele organisasjonen. Hendelsen viste med tydelighet hvor sårbare vi er i denne bransjen, og at vi aldri kan tillate oss å hvile når det kommer til sikkerhet, sier Gjørup.

I år er nettopp underentreprenører et fellestema under HMS-uken til entreprenøren.

– Det var bestemt allerede før dødsulykken i Kristiansand, men det som skjedde der nede var enda et tydelig signal om at alle må involveres i HMS-arbeidet, sier Gjørup.

HMS-uken involverer alle de 2 000 ansatte i organisasjonen. Også alle underentreprenører vil ta del i øvelsene og arrangementene som blir avholdt den kommende uken.

Mye å hente på holdningsarbeid
Gjørup mener det er mye å hente på holdningsskapende arbeid.

– HMS handler selvsagt om å ha det riktige utstyret, gode systemer og god utdanning i bunn, men det handler også om de holdningene vi tar med oss ut på arbeidsplassen hver eneste dag. Vi vet om risikoen, men tar sjanser likevel. Det kan vi ikke tillate oss, sier Gjørup, som mener god sikkerhet for de ansatte gir flere positive bi-effekter.

– Vi har noen distrikt i NCC som har gått to-tre år uten et eneste arbeidsuhell. Det skaper stolthet, arbeidsro og effektivitet. Det er en klar kobling mellom disse elementene, og gevinsten er stor når vi lykkes, sier Gjørup.

Andre gang
NCC viet for første gang en hel uke til HMS i fjor, og erfaringene var gode. Nå blir HMS-uken et årlig innslag i konsernet.

– Vi gjør det for å øke interessen rundt HMS, og målet er selvsagt å skape sikrere arbeidsplasser for arbeiderne våre. Vi ønsker å få bort skader og sykefravær, og ser tendenser til at arbeidet vi gjør gir resultater. Det er naturligvis ikke bare som et resultat av denne uken, men vi ser at det løfter engasjementet rundt HMS, sier Gjørup.

Legger ned alt arbeid
I perioder av HMS-uken vil arbeidet legges helt ned på bygge- og anleggsplassene. NCC har satt av onsdagen til å gjennomføre det de kaller en ”Awareness day”.

– Da stanser vi alle våre arbeidsplasser og setter oss ned for å snakke sammen. Vi diskuterer hva som brister når ulykkene inntreffer, hva kan ledelsen gjøre for at vi skal bli bedre, og hvordan kan vi hjelpe våre arbeidskamerater til å få en sikrere arbeidsplass, sier Gjørup.

Blant aktivitetene som ellers blir gjennomført er fallsikringskurs, førstehjelp, kurs i riktig bruk av sikkerhetsutstyr og beredskapsøvelser.

NCC Constructions H-verdi, inkludert underentreprenører, siste tolv måneder var 5,3. Så langt i år er H-verdien 4,3. H-verdi viser hyppighet av arbeidsulykker som er så alvorlige at det medfører fravær fra arbeid/arbeidsplassen.