Høstmøte for bergfolket

Norsk Bergforening og Norsk Bergindustri arrangerer felles høstmøte i Molde 5.-7. september.

Møre og Romsdal er Norges viktigste bergindustrifylke. Samlingen i Molde starter derfor med et fire timers seminar onsdag 5. september som tar utgangspunkt i denne regionens ressurser. Seminaret skal belyse om systemene er gode nok til å forvalte norske mineralressurser generelt.

Selve høstmøtet gjennomføres torsdag 6.- fredag 7. september. Årets møte drar opp de lange linjene – fra historien, inkludert for eksempel den tidlige norske produksjonen av kvernsteiner, som var en viktig eksportartikkel i tusen år. Møte ser på historien til steinindustrien i Eide, trekker erfaringer fra oljeindustrien – fins det noe å lære om forvaltning av ressurser?

Høstmøte skal selvsagt også se på situasjonen for bransjen i dag. Er rammebetingelsene gode nok? Det har vært mye snakk om en mineralstrategi. Bergindustrien har store forventninger til dette dokumentet. Får regjeringen til en strategi som gi økt forutsigbarhet? Else May Botten fra Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal vil innlede om regjeringens arbeid om en mineralstrategi.

Det blir også paneldebatt om samfunnsaksept. Videre blir det delsesjoner der alle kan fordype seg i egen delbransjes spesifikke tekniske utfordringer. Leverandørenes rolle belyses i eget leverandørprogram. Til slutt avslutter International Council on Mining and Metals med å se mot framtiden.

Høstmøtene er bergindustriens store nettverksmøte. I år er nærmere 180 deltakere påmeldt.