Boligprisene opp i august

Boligprisene steg oppskriftsmessig i august og var 2,9 prosent høyere enn i juli.

– Vi har nådd nye nivåer i boligmarkedet. Prisene er høye. Det er ingen tvil om det, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Kvadratmeterprisen steg til 30.500 kroner i august. Gjennomsnittsprisen per omsatt bolig hittil i år ligger like under 3 millioner kroner.

– Dette reflekterer mer enn noe annet den sterke økonomiske utviklingen vi har hatt over tid i Norge. En unormalt lav rente i slike økonomiske omgivelser fungerer som bensin på bålet, sier Laugen.

Økning
Boligprisene steg oppskriftsmessig i august og var 2,9 prosent høyere enn i juli.

– Boligmarkedet i august ble som forventet. Etter en rolig juli måned har både prisene og aktivitetsnivået steget kraftig, sier Laugen.

August er en måned der aktiviteten på boligmarkedet erfaringsmessig er høy. En prisøkning på rundt 3 prosent er på linje med resultatet fra de tre siste år. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene i august 0,7 prosent høyere enn måneden før. Sammenlignet med august i 2011, steg boligprisene med 8,1 prosent.

Statistikken viser en prisvekst for samtlige boligtyper. Eneboliger var 6,7 prosent dyrere i august i år enn på samme tid i fjor. For delte boliger er tallet 6,8 prosent, mens prisene på leiligheter økte med 8,7 prosent.

Drammen har med 11 prosent hatt den sterkeste prisveksten hittil i år. Også Lillehammer, Sandnes, Trondheim og Nord-Norge utenom Tromsø har hatt sterk vekst. I motsatt ende av tabellen finner vi Hamar og Kristiansand, med en vekst hittil i år på henholdsvis 2 og 3 prosent.

Debatt
Eiendomsmeglerne forventer fortsatt vekst i boligprisene, selv om anslagene er mer moderate for utviklingen mot slutten av året. Den gode økonomiske situasjonen i husholdningene sammenholdt med befolkningsveksten, er hovedforklaringen.

– Det sterke presset på boligmarkedet går ikke over av seg selv. De underliggende driverne kommer ikke til å bli borte selv om Norge skulle bli rammet hardere av finanskrisen, sier leder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Bransjen mener politikerne må legge forholdene til rette for mer boligbygging, men påpeker også at foreldre som hjelper sine barn inn på boligmarkedet er en del av forklaringen på stigende priser.

OBOS-oppgang
Prisene på brukte OBOS-boliger steg med 3,9 prosent i august, og er nå 11,1 prosent høyere enn de var for ett år siden.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger i Oslo-området var i august på 41.549 kroner. Hittil i år har prisene steget med 10,8 prosent.

– Det er fortsatt et hett boligmarked, og prisene viser ingen tendenser til utflating. Vi ser heller ikke bort ifra at prisene vil fortsette å stige ut året, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

I august i år ble det omsatt 695 brukte OBOS-boliger, mot 414 i juli og 454 i august 2011.