Nødnettet garanterer ikke full dekning innendørs

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier at det aldri har vært gitt noen garanti for full dekning innendørs med det nye nødnettet.

Gilbert krever at nødnett-sjefen går av

Overlege ved Universitetet i Nord-Norge (UNN) Mads Gilbert mener at det er så mange problemer med det nye nødnettet at den ansvarlige i direktoratet må gå av.

– Denne saken har vært håndtert så dårlig og ledelsen i Direktoratet for nødkommunikasjon har vist sin udugelighet så mange ganger at de bør gå, sier Gilbert til NRK.

Han reagerer på at Nord-Norge tidligst vil ha et utbygd nødnett i 2015. I tillegg kommer problemer med dårlig dekning innendørs.

– Dette er for dårlig for helsesektoren og så forsinket at det svekker helseberedskapen for hele landsdelen, sier Gilbert, som også er medisinskfaglig rådgiver for sjefen ved UNNs akuttmedisinske avdeling.

Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) sier at Gilbert ikke har kunnskap om hvordan nødnettprosjektet er ledet.

Han sier at av rundt 8.000 daglige brukere er mellom 80 og 90 prosent fornøyd.

– Vår vurdering er at dette ser ganske bra ut i den fasen vi er nå, sier Lyngstøl

 

– Det nye nødnettet er fra starten av levert med en dekningsgrad som gjør at det kan benyttes i de aller fleste operasjonelle sammenhenger, også som røykdykkersamband. Men det har aldri vært en garanti for at det vil være full innendørsdekning i alle typer objekter, sier Rygh.

Valgt bort i Oslo

De siste dagene er det blitt kjent at blant andre Politiets sikkerhetstjeneste og Oslo brann- og redningstjeneste ikke bruker det nye nødnettet, men heller det gamle analoge sambandet, fordi dekningen i det nye nettet ikke oppleves som god nok innendørs alle steder.

DSB slår fast i en pressemelding fredag ettermiddag at det er opp til det enkelte brannvesen hvilket samband de velger, basert på lokale tester.

– Det er testen som Oslo brann- og redningsetat gjennomførte i 2010 som har blitt fokusert på nå, uttaler DSB-direktøren.

31 av 24

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap slår fast at de fleste brannvesen nå bruker det nye nødnettet også til røykdykking:

– Av 31 brannvesen i det sentrale østlandsområdet er det 24 som bruker nødnettet som røykdykkersamband. De øvrige bruker det gamle analoge sambandet. Men det skal også bemerkes at alle nye veitunneler bygges ut med det nye nettet, og der vil ikke UFH-sambandet virke, sier Rygh.

Jobber med saken

Ifølge Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) jobbes det kontinuerlig med å bedre nødnettets dekning innendørs:

«De bygg som ikke blir tilfredsstillende dekket, vil sannsynligvis ha en spesiell struktur, fasade, materiale eller omfang. I slike tilfeller vil det være nødvendig med spesielle innendørsanlegg», opplyser DNK på sine nettsider.

Også DSB sier at det jobbes for å utvikle nødnettet slik at det blir et førstevalg for samtlige brannvesens røykdykkere.

«Utbyggingen er på en måte som å legge stein på stein. Alt er lang fra perfekt, og utfordringene må løses i fellesskap», heter det i uttalelsen.