Ny standard for tilstandsanalyse av verneverdige bygninger

Statsråd Liv Signe Navarsete har uttalt at «Vi vil hindre at bevaringsverdige bygg går tapt. Fra nyttår kan kommunene pålegge eiere å utbedre». Uansett pålegg eller ikke, en standard for bevaringsverdige bygg kommer nå.

1. oktober vil Standard Norge utgi den europeiske standarden for tilstandsanalyse av verneverdige bygninger, NS-EN 16096. Målet med standarden er å kunne kartlegge tilstanden, identifisere tiltak og definere nødvendig vedlikehold. Det betyr at både kommuner og byggeiere har et verktøy som sikrer en mer enhetlig vurdering, og det reduserer behovet for skjønnsmessig vurdering. Standarden legger opp til en prosess med visuell observasjon i kombinasjon med enkle målinger. En slik standardisert prosess forenkler kommunenes arbeid med vurdering av bevaringsverdien og gjør det lettere for byggeier å komme frem til hvilke tiltak som må iverksettes.

I en kommentar sier Riksantikvaren at: «En god oversikt over et byggs tilstand er viktig før man går i gang med utbedringsarbeider. Denne standarden vil være et meget godt redskap i denne sammenheng.»

Denne nye europeiske standarden har blitt utarbeidet etter et initiativ fra Norge og bygger på en norsk standard som i sin tid ble utviklet hos Riksantikvaren. Forsvarsbygg har også deltatt i arbeidet.