Forsøk med naturlig ventilasjon på skole

På Ellingsrud ungdomskole i Oslo er Undervisningsbygg i gang med et prosjekt der man prøver ut nye, motorstyrte vinduer som åpner og lukker seg etter værforholdene.

Det er også installert et nytt styringssystem på det eksisterende ventilasjonsanlegget. Dette skal bidra til et bedre inneklima for elever og ansatte på en rimelig måte samtidig som det er enkelt å drifte.

Inneklima er et viktig tema for Undervisningsbygg som har ansvaret for alle Osloskoler med 83.000 elever. Systemet som nå er i en prøveperiode er et ledd i å finne nye, gode løsninger som enklere kan bidra til et bedre innemiljø.

- Det vi går inn for er noe som kalles naturlig ventilasjon, forteller Dag Øverbakke, prosjektleder i Undervisningsbygg, og utdyper: - Det installeres motordrift på vinduene, som er styrt av en sentral datamaskin. Kombinert med en værstasjon som er plassert på taket, tar den da høyde for vindretning og solforhold, og åpner og lukker vinduene på bygget etter det som er mest mulig optimalt. I hvert klasserom sitter to følere – en temperaturføler og en CO2- føler – som overvåker temperatur og luftkvalitet, sier han.

Undervisingsbygg har hentet inspirasjon til prosjektet fra Danmark, der erfaringene har vært meget gode. Til tross for dette presiserer Øverbakke at ettersom klimaforskjellene i Norge og Danmark er såpass store, er det viktig å ta forbehold. – Vi kommer til å følge veldig godt med på hvordan dette fungerer det første året, sier han.

- Dersom dette viser seg å være en god løsning også under norske forhold, vil man få et bedre inneklima til en rimeligere kostnad, i forhold til utskifting av hele ventilasjonsanlegg og mer tradisjonelle klimaskjermprosjekter der fasader med vinduer og tak blir rehabilitert, forteller Øverbakke.