Det blir endringer i byggutengrenser.no

Betongelementforeningen vil at byggutengrenser.no skal avvikles i den form prosjektorganisasjonen har vært drevet på frem til nå.

Dermed er det ikke konsensus blant medlemmene til å gå for styrets forslag som innebærer full drift av foreningen ut 2013.

Dette kom klart frem på den ekstraordinære generalforsamlingen på byggutengrenser.no i Norcems lokaler torsdag 30. august.

Betongelementforeningens styreleder Randi Egeland ga stor ros og honnør til det arbeidet som er gjort, men hun mener at ut fra et kost nytte-synspunkt så vil medlemmene i Betongelementforeningen nå prioritere annerledes. Hun pekte bl a på samtaler mellom Betongelemenforeningen og Norsk Fabrikkbetongforening (Fabeko) om etablering av en ny forening - Norsk Betong.

Styret i byggutengrenser.no hadde innstilt på at arbeidet i byggutengrenser.no skulle fortsette som nå frem til utgangen av 2013. Dette forslaget er gått ut til alle medlemmer med svarfrist 20. september. Men i og med at det kom et så klart svar fra Betongelementforeningen, er det nå helt klart at styret må inn på en plan B.

Styreleder Per Brevik i HeidelberCement sier at man nå må avvente svaret fra medlemmene. Så får man se hvor mange av medlemmene som fortsatt vil betale sin kontingent. Byggutengrenser.no har de siste årene hatt kontingentinntekter i størrelsen 3,7 millioner kroner. Spørsmålet nå er hvor store midler man får inn. Det avgjør den videre skjebnen til byggutengrenser.no.

Styreleder Per Brevik har en diplomatisk og pragmatisk tilnærming til dette. Alle synes å være enig om at byggutengrenser.no som ble startet i 2004, har vært veldig viktig for å fremme betongbransjens synspunkter – og at betong som byggemateriale har forsvart sin posisjon.

På den ekstraordinære generalforsamlingen var det en del sterke følelsesmessige innlegg. Det kom også sterke henstillinger til betongelement-folket om å være med enda et år. Da vil man også få tid til å bygge opp alternativer til byggutengrenser.no, ble det sagt. Det ble også sådd tvil om alle medlemmene i Betongelementforeningen er på linje med det styret og administrasjonen i foreningen forfekter.

Det ble ellers understreket at byggutengrenser.no sitter på verdifull kompetanse – og at man sitter på et helt unikt foto- og saksarkiv.

De store bidragsyterne til byggutengrenser.no argumenterte sterkt for styrets forslag om å fortsette ut 2013, men dette fikk ikke Betongelementforeningen til å snu.

Nå er det opp til styret i byggutengrenser.no å finne ut hva som skal skje. Flere av aktørene i murbransjen uttrykte fortvilelse for at det overordnede samarbeidet nå kan ryke.

Til tross for at møtet fikk det utfallet det fikk, er det likevel mange som håper og tror på at man skal finne en løsning – og at man også i fremtiden kan ha et godt og konstruktivt samarbeid for å fremme interessen for mur og betong i Norge.

Mange næringer sloss for sine materialer. Ikke minst er trebransjen på hugget. Med stor offentlig støtte via Landbruksdepartementet og Innovasjon Norge får trebransjen millionbeløp i støtte for å øke bruken av tre. Dette med konkurransevridning er en sak byggutengrenser.no har engasjert seg sterkt i. I betongbransjen reageres det også sterkt på at myndighetene pålegger bl a Statsbygg å øke bruken av tre på grunn. Det er helt ulovlig å markedsføre tre som mer miljøvennlig, sier daglig leder Jan Eldegard i byggutengrenser.no til Byggeindustrien.

På møtet ble det sagt at skal man måle miljøproblemer i byggematerialer – ja, da må man beregne all miljøbelastning i hele byggets levetid. Da kan regnestykkene bli helt annerledes enn det som legges fram fra tre-siden, ble det sagt.

Byggutengrenser.no ble til i en tid hvor Lars Sponheim var landbruksminister. Det var da han kom med ett av sine bombastiske utsagn.” Betong vil bli husket som en parentes i historien”. Etter at Byggeindustrien gjenga den uttalelsen så betongfolket rødt og byggutengrenser.no fikk en kanon start.