Tøff kamp om budsjettkroner

Statsbudsjettet for 2013 vil bære preg av store investeringer i kjølvannet av 22. juli-kommisjonens rapport, og det vil bli en tøff kamp om fordeling av restene.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er ikke villig til å bruke mer penger fra oljefondet for å demme opp for de store investeringene som må til på politi- og beredskapssiden.

– Nå skal jeg ikke gå inn på tall, men vi må sikte oss inn på under 4 prosent i 2013, sier Johnsen til NRK og viser til handlingsregelen for bruk av midler fra oljefondet.

– Vi må ha et stramt budsjett, slår Johnsen fast. Han mener at den gode veksten som er i norsk økonomi nå må brukes til å bygge opp reserver.

– Vi vet aldri hva som skjer rundt oss, understreker finansministeren.

Johnsen viser til at statsminister Stoltenberg i sin redegjørelse for Stortinget varslet at det skal bevilges mer penger til øvelser og trening og til prosjektering av nytt beredskapssenter for politiet på Alnabru i Oslo.

Regjeringen sluttfører torsdag og fredag budsjettkonferansen i forbindelse med statsbudsjettet for 2013 og skal legge dette fram for Stortinget 8. oktober. Johnsen har allerede varslet et konservativt budsjett.

Ifølge NRK vil sykehus, barnevern og samferdsel bli prioritert i tillegg til at kommunene allerede er blitt lovet 5 milliarder kroner i økte frie inntekter.